ELN aanslagpleger politiebureaus Barranquilla en Soledad opgepakt

Nilson de Jesús Mier Vargas is volgens het Openbaar Ministerie een van de vermeende daders van de aanslagen die eind januari in Barranquilla en Soledad tegen de politie werden uitgevoerd.

De man, een van de leiders van het Guerra Urbano Front van guerrillabeweging ELN, werd zaterdagmiddag in Malambo gevangen genomen door de politie.

Volgens de rechercheur zou Mier Vargas logistieke steun hebben verleend voor de productie van de explosieven die op 27 en 28 januari in de politiebureaus tot ontploffing zijn gebracht. Bij deze aanslagen werden zes politieagenten gedood en 48 raakten gewond.

Eerder werd Cristian Camilo Bellón Giraldo al gevangen genomen, die volgens de rechercheurs de maker is van de bom die werd gebruikt in Barranquilla. Hij zou medewerking hebben gekregen van Mier Vargas, aldus de politie.

Volgens de autoriteiten is Mier Vargas al 15 jaar actief voor het ELN. Hij werd gevangengenomen en vervolgd in 2003, in Riohacha (La Guajira), wegens het dragen van materiaal dat naar deze groep verwijst, en hij kreeg arrestatiebevelen in 2000 voor onder andere ontvoeringen en oproer.