ELN beëindigt gewapende staking voor onbepaalde tijd in Chocó en Valle

De Colombiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Alfonso Prada, heeft dinsdag via zijn Twitter-account bekendgemaakt dat de gewapende staking door ELN-rebellen bij de rivieren San Juan (Chocó) en Calima (Valle) is opgeheven. 

Door een gewapende staking van het ELN, zitten ten minste 9.800 mensen uit de gemeenten Istmina, Medio San Juan, Sipí en Nóvita, die met elkaar verbonden zijn door de San Juan-rivier en zijrivieren in opsluiting.

Later heeft de president Gustavo Petro, op ditzelfde sociale netwerk deze informatie bevestigd en aangegeven dat de veiligheidstroepen de burgerbevolking in deze regio van het land zullen ondersteunen met humanitaire acties.

De gewapende staking op de San Juan en Calima rivieren is opgeheven. De veiligheidstroepen zullen de burgerbevolking van Chocó en Valle ondersteunen met humanitaire acties.

  • Gustavo Petro (@petrogustavo) 20 december 2022

Dit nieuws komt nadat de guerrillastrijders onlangs hadden aangekondigd dat zij van 24 december tot 2 januari een “eenzijdig staakt-het-vuren” zullen afkondigen “om in deze tijd van het jaar een sfeer van vrede te creëren”.

“Het Nationale Bevrijdingsleger blijft vastbesloten om tijdens de kerst- en nieuwjaarsvakantie te blijven bijdragen aan het creëren van een sfeer van vrede en kondigt daarom een eenzijdig staakt-het-vuren af,” verklaarden de guerrillastrijders in een korte verklaring.

Op 12 december is de eerste ronde van de vredesonderhandelingen die in de stad Caracas (Venezuela) werden gehouden, afgesloten. De volgende onderhandelingen zullen plaatsvinden in Mexico, hoewel de datum van de volgende besprekingen, waarbij de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, een van de begeleiders zal zijn, nog niet bekend is. 

Bron :
Foto:rcnradio.com