ELN eist aanslag op tegen politieacademie

Het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) heeft in een uitgebreide verklaring vanuit Havana, Cuba, erkend dat ze verantwoordelijk is voor de terroristische aanslag op de politieacademie General Santander in het zuiden van Bogotá, waarbij 21 politieagenten om het leven kwamen en 54 gewond raakten na een autobom die op de ochtend van 17 januari ontplofte.

De gewapende groepering zei dat de regering van president Ivan Duque niet “het gebaar van vrede” van deze guerrilla heeft gezien toen het zijn criminele activiteiten stopzette tijdens de afgelopen feestdagen van Oud en Nieuw en Kerstmis.

“Het antwoord van president Duque was het uitvoeren van militaire aanvallen tegen ons op het hele nationale grondgebied, terwijl wij ons strikt hielden aan het eenzijdig wapenstilstand tussen 23 december 2018 en 3 januari 2019”.

Volgens het ELN heeft de regering geprofiteerd van het eenzijdig staakt-het-vuren om “de posities van haar operationele troepen te bevorderen en zo gunstige locaties te verkrijgen die moeilijk te bereiken zijn zonder een wapenstilstand”. “Het is dan zeer onevenredig dat, terwijl de overheid ons aanvalt, wij niet in zelfverdediging kunnen antwoorden,” stond in de verklaring.

Ze zeiden dat het leger ook een ELN-kamp heeft gebombardeerd op 25 december, waardoor een boerengezin in de buurt van dat kamp werd getroffen.

ELN verklaarde ook, dat de operatie tegen de infrastructuur en de troepen geoorloofd is volgens het oorlogsrecht. Er was geen enkele niet-strijder slachtoffer.

Zondag gingen tienduizenden Colombianen, waaronder president Ivan Duque, de straat op om terrorisme af te wijzen en hun steun aan de nationale politie te tonen.

De guerrillagroep dringt in hun verklaring aan op het overeenkomen van een bilateraal staakt-het-vuren om “een gunstig klimaat voor de vredesonderhandelingen te creëren”, maar verwijst niet naar de voorwaarden die door Duque zijn gesteld sinds hij op 7 augustus het voorzitterschap op zich nam.

De president heeft altijd benadrukt dat het ELN alle gijzelaars in zijn bezit moet vrijlaten en al zijn criminele activiteiten moet stoppen om de dialoog te hervatten.

Ondanks het feit dat de aanslag op de politieacademie de vredesonderhandelingen in Cuba in een impasse heeft gebracht, vraagt ELN aan Duque “om zijn delegatie naar de onderhandelingstafel te sturen, om continuïteit te geven aan het vredesproces en aan de opbouw van de overeenkomsten die we van de vorige regering hebben meegenomen”. Sinds het aantreden van de nieuwe president heeft ELN de regering meerdere keren gevraagd om de vredesgesprekken te hervatten.

Bron :
foto:lafm