ELN geeft toe verantwoordelijk te zijn voor de aanslag bij Boyacá

De guerrillabeweging ELN heeft toegegeven verantwoordelijkheid te zijn voor de aanval op een legerpatrouille in het departement Boyacá waarbij afgelopen maandag elf militairen en een politieman om het leven kwamen. Zij voegden er aan toe dat er zeventien doden waren.

In de verklaring van het ELN werd ook bevestigd dat zij de beroepsmilitairen Andrés Felipe Pérez en Kleider Antonio Rodríguez hebben ontvoerd en in de komende dagen weer vrij worden gelaten”

Colombiaanse minister van Defensie, Luis Carlos Villegas, bevestigde vanochtend de ontvoering van de twee militairen en zei dat het ELN verantwoordelijk was voor “het leven en de veiligheid van de mensen in uniform.”

Volgens de guerrillabeweging was de hinderlaag in de omgeving van de gemeente Guican en werd de aanval gepleegd door het Oost-Front van Manuel Vásquez Castaño en veroorzaakte meer slachtoffers dan het Ministerie van Defensie aangaf. “Zeventien soldaten en politieagenten zijn er gedood en enkele anderen gewond, en de aanval is het gevolg van een te hoog niveau van militarisering in het gebied en de repressie door het hele land”, aldus de verklaring van ELN.

Het ministerie van Defensie, gaf ook aan in hun verklaring dat na de aanval twee ambtenaren van de Registraduría Nacional del Estado Civil, die de verkiezingen organiseert, waren verdwenen maar uiteindelijk weer zijn gevonden.

Echter, zegt de ELN in hun verklaring dat het niet waar is dat op de plaats van de aanval leden van Registraduría Nacional del Estado Civil anwezig waren.

Na de guerrilla-aanval heeft de president van Colombia, Juan Manuel Santos, verklaart de militaire acties tegen de guerrillabeweging ELN te intensiveren.