ELN houdt 3 dagen lang gewapende blokkades

De rebellen van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) hebben zaterdag opgeroepen om een nationale gewapende blokkade van 72 uur te houden. De blokkade zal vrijdag 14 februari ingaan, een situatie die de mogelijkheden om de vredesbesprekingen met de regering van president Ivan Duque te hervatten, verder wegneemt.

De gewapende blokkades, die waarschijnlijk alleen zal worden gehouden in de gebieden waar ELN actief is, zal vrijdag beginnen om 6 uur en eindigen op hetzelfde uur op 17 februari, maakte ELN bekend in hun pamfletten.

Bij de zogenaamde “gewapende blokkades” beperken de guerrilla’s meestal het verkeer van voertuigen op de weg en de mobiliteit van mensen, waardoor degenen die zich op de weg begeven worden bedreigd met aanvallen, zelfs als ze worden begeleid door het leger.

“Tijdens de gewapende blokkades zal het recht om zieken op de weg te vervoeren die een ziekenhuisbehandeling verdienen, worden gerespecteerd, evenals de verplaatsing van familieleden om begrafeniszaken bij te wonen”, aldus het pamflet.

Hoewel de pamfletten dat niet zeggen, maakt deze actie deel uit van de activiteiten die elk jaar door het ELN worden uitgevoerd om de dood van de “guerrillapriester” Camilo Torres Restrepo te herdenken. De revolutionaire priester Camilo Torres kwam in 1966 bij gevechten met Colombiaanse leger om het leven. Na zijn dood werd Torres een icoon voor de guerrillagroep ELN.

Het ELN is in februari 2017 in Quito begonnen aan vredesonderhandelingen met de vorige Colombiaanse regering en in mei 2018 zijn ze naar Havana overgeplaatst, waar de laatste gespreksronde begin augustus zonder vooruitgang is afgelopen.

President Iván Duque heeft de voortzetting van de vredesbesprekingen echter afhankelijk gesteld aan de voorwaarde dat de guerrillabeweging stopt met het ontvoeren van burgers en de mensen die zij in gevangenschap houdt vrijlaat.

Het proces kwam tot stilstand na de terroristische aanval van het ELN op een politieschool in Bogotá op 17 januari 2019, waarbij 22 cadetten omkwamen en 66 gewond raakten.

Als gevolg van deze aanval heeft de Colombiaanse regering Cuba gevraagd de guerrilla-onderhandelaars in Havana over te dragen, maar de regering van het eiland heeft niet gereageerd.

Bron :
Foto:caraotadigital.net