ELN kondigt hervatting ontvoeringen aan voor losgeld

Rebellenbeweging ELN hervat het ontvoeren van mensen voor losgeld. In december had ELN nog aangekondigd te stoppen met deze praktijk als het staakt-het-vuren tussen de groep en de Colombiaanse regering zou worden verlengd.

Nu beweert de rebellengroep dat de regering zich niet aan de gemaakte afspraken heeft gehouden tijdens vredesonderhandelingen. Volgens ELN duurt het te lang voordat de regering een fonds opricht, terwijl dit wel was afgesproken.

Sinds eind 2022 zijn er zes gespreksrondes geweest tussen het linkse Nationaal Bevrijdingsleger ELN en de Colombiaanse overheid. Het doel van deze gesprekken is dat de rebellen hun wapens neerleggen en re-integreren in de samenleving. De onderhandelingen liepen de afgelopen maanden vast, waarna ELN besloot de gesprekken tot april op te schorten.

De Colombiaanse regering hoopt dat ELN zijn beslissing heroverweegt. In een verklaring benadrukt de regering dat ELN zijn belofte aan de Colombiaanse samenleving en de internationale gemeenschap moet nakomen om een einde te maken aan elke vorm van ontvoering.

ELN voert al sinds 1964 strijd tegen de regering van Colombia. Door mensen te ontvoeren voor losgeld kunnen de rebellen hun strijd blijven financieren. Het conflict heeft tot nu toe het leven gekost aan zeker 450.000 mensen.

In oktober kwam ELN opnieuw wereldwijd in het nieuws toen leden de ouders van Liverpool-voetballer Luis Díaz ontvoerden. Zijn moeder werd snel bevrijd, maar zijn vader kwam pas na twaalf dagen vrij. ELN verklaarde later dat de ontvoering een vergissing was geweest.

Bron :
Foto:elnuevosiglo.com.co