ELN kondigt staakt-het-vuren aan tijdens parlementsverkiezingen

De rebellen van ELN zullen tijdens de parlementsverkiezingen een eenzijdig staakt-het-vuren van vier dagen houden, zei de groep maandag in een verklaring.

De Colombiaanse regering heeft de vredesbesprekingen met het nationale bevrijdingsleger (ELN) in januari opgeschort nadat het een reeks van aanslagen had gepleegd op politiebureaus en oliepijpleidingen. Deze golf van aanslagen begon vlak na het eindigen van het allereerste bilaterale staakt-het-vuren van beide partijen.

Als gebaar van respect voor de Colombianen die willen stemmen, zal het Nationaal Bevrijdingsleger van 9 tot 13 maart een einde maken aan offensieve militaire operaties”, aldus de verklaring, die op de website van de rebellen is geplaatst.

De rebellen drongen er bij president Juan Manuel Santos op aan om een datum vast te stellen waarop de vredesbesprekingen kunnen worden hervat, en voegden daaraan toe dat de volgende onderhandelingscyclus moet worden toegespitst op het bereiken van overeenstemming over een nieuw bilateraal staakt-het-vuren.

Santos heeft herhaaldelijk gezegd dat de gesprekken pas weer van start zullen gaan als de daden van het ELN overeenkomen met haar woorden. Acht politieagenten kwamen om het leven en meer dan 40 mensen raakten gewond bij de laatste golf van aanslagen van deze groep.

Deze verklaring, als ze het ondersteunen met actie, is precies het soort gebaar waar we naar op zoek zijn om de gesprekken te hervatten”, zei Santos maandag in een interview op radiozender La FM-radio. Ik ga de verklaring bestuderen, de authenticiteit ervan verifiëren en dan zullen we beslissingen nemen.