ELN laat ontvoerde korporaal vrij

Korporaal Jair de Jesus Villar die op 3 februari door de Guerrilla’s van het Nationale Bevrijdingsleger, ELN, werd ontvoerd is vandaag vrijgelaten.

Zaterdag gaf de aartsbisschop van Cali, Dario Monsalve, via zijn Twitter-account al aan dat de soldaat spoedig bevrijd zal worden. De aartsbisschop en het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC), hebben samen als bemiddelaar gediend in de vrijlating van de gevangene van de rebellengroep.

“We zijn blij dat deze militair vandaag kan worden herenigd met zijn familie dankzij deze humanitaire operatie”, zegt Christoph Harnisch, hoofd van de ICRC-delegatie in Colombia.

Harnisch benadrukte ook “het belang van vertrouwen dat de partijen hebben in het ICRC om dit werk als neutrale bemiddelaar in het Colombiaanse gewapend conflict te kunnen doen.”

korporaal Villar viel in de handen van de ELN in de omgeving van Segovia, een stad in het noordwestelijke departement Antioquia.

De ELN, de tweede grootste rebellengroep in het land, heeft sinds januari 2014 “verkennende” gesprekken met de overheid om vredesbesprekingen op te starten, maar heeft ook regeringsfunctionaris Ramón Cabrales Camacho op 3 september vorig jaar ontvoerd.

Cabrales werd ontvoerd toen hij een boerderij van zijn familie verliet buiten Ocaña, een stad in het noordoosten van het Colombiaanse departement Norte de Santander.

De regering zegt dat het vredesproces met het ELN zal beginnen, op voorwaarde dat alle gijzelaars in handen van die guerrillagroep wordt bevrijd.