ELN laat ontvoerde regeringsfunctionaris vrij

De guerrillagroep Nationale Bevrijdingsleger (ELN) heeft een Colombiaanse regeringsfunctionaris, die ze meer dan zes maanden geleden hadden ontvoerd, bevrijd.

Ramon Jose Cabrales Camacho, een 40-jarige bedrijfskundige die ten tijde van zijn ontvoering adviseur was van de regering van de noordelijke provincie Norte de Santander, werd woensdagavond overhandigd aan zijn familie in Teorema, een stad in diezelfde provincie.

Cabrales werd in september 2015 ontvoerd en kreeg steun van afgevaardigden van de katholieke kerk

In een verklaring aan Canal RCN, zei Cabrales dat de misdaad van ontvoering een afschuwelijk zaak is en dat geen enkele Colombiaan hieronder mag lijden.

Cabrales, die op 3 september werd ontvoerd terwijl hij een boerderij van zijn familie verliet aan de rand van de stad Ocaña, omschreef zijn vrijlating als het “ontwaken uit een nachtmerrie”.

Hij werd bevrijd drie dagen nadat het ELN korporaal Jair de Jesus Villar vrij liet door middel van een humanitaire missie georganiseerd door de katholieke kerk en het Internationale Comité van het Rode Kruis.

De militair, die op 3 februari ontvoerd werd buiten de noordwestelijke stad Segovia, werd vrijgelaten in het departement Antioquia.

Afgelopen zaterdag, liet president Juan Manuel Santos opnieuw duidelijk weten aan het ELN dat de urgentie van het vrijgeven van al hun ontvoerde slachtoffers een voorwaarde is voor het aangaan van een vredesproces met de overheid.

Het ELN, Colombia’s tweede grootste guerrillagroep, is meer dan twee jaar bezig met “verkennende” gesprekken met de Colombiaanse regering voor het opstarten van een vredesproces vergelijkbaar met die van de guerrillabeweging FARC.