ELN laat Sergeant Karina Ramírez en haar twee kinderen vrij

Op vrijdagmiddag 7 juli werden de Colombiaanse legersergeant Karina Ramírez en haar 6- en 8-jarige kinderen, die sinds maandag 3 juli waren ontvoerd door het Nationale Bevrijdingsleger (ELN), vrijgelaten.

De 35-jarige onderofficier, die was ontvoerd door een lid van deze guerrilla terwijl zij met de minderjarigen naar de gemeente Arauca reisde, in het gelijknamige departement dat grenst aan Venezuela, is in het gezelschap van leden van de Ombudsdienst en van de Katholieke Kerk.

De ontvoering van sergeant Ramírez, die door verschillende politieke sectoren en het maatschappelijk middenveld werd veroordeeld, vond plaats in het kader van besprekingen tussen leden van de ELN en de nationale regering, waarmee zij een onderhandelde oplossing voor het conflict proberen te bereiken .

“De tweede sergeant van het Colombiaanse leger, Karina Ramírez, werd samen met haar twee kinderen vrijgelaten door bemiddeling van het kantoor van de Ombudsman. We veroordelen deze daden die de mensenrechten schenden; onze toewijding aan de bescherming van Colombianen en het streven naar totale vrede is onverminderd”, aldus het Ministerie van Defensie.

Uren voordat het nieuws van de vrijlating van de onderofficier werd vrijgegeven, verzekerde de minister van Defensie, Iván Velásquez, echter dat het een “roekeloze daad” van de kant van Ramírez was geweest om met zijn kinderen in zijn voertuig te reizen in een gebied waarin de ELN aanwezig is.

“Als ze deze licenties hebben, moeten ze heel voorzichtig zijn. En dus heeft hij instructies gekregen van de commandant van de strijdkrachten. Ze moeten een aantal minimale preventiemaatregelen hebben, omdat we weten in welke gebieden dit soort praktijken door illegale groepen worden gebruikt’, zei het hoofd van de portefeuille Defensie.

Enkele uren voor het nieuws over de vrijlating van de onderofficier zei de minister van Defensie, Iván Velásquez, echter dat het een “daad van onvoorzichtigheid” was geweest van Ramírez om in haar voertuig met haar kinderen te reizen in een gebied waar het ELN aanwezig is.

“Als je deze rechten hebt, moet je heel voorzichtig zijn. En dit is opgedragen door de commandant van de strijdkrachten. Het is noodzakelijk dat ze minimale preventiemaatregelen hebben, omdat we weten in welke gebieden dit soort praktijken door illegale groeperingen worden gebruikt,” zei het hoofd van de portefeuille Defensie.

Bron :
Foto:caracol.com.co