‘ELN moet gijzelaars vrijlaten voordat vredesbesprekingen kunnen beginnen’

Het Nationale Bevrijdingsleger, Colombia’s tweede grootste linkse rebellengroep, moet een burger en een soldaat vrijlaten voordat de regering zal instemmen om met een vredesproces te beginnen, zei President Juan Manuel Santos maandag.

De twee partijen hebben voor meer dan twee jaar voorbereidende gesprekken gehad, terwijl de overheid onderhandelt over een vredesakkoord in Cuba met de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia of FARC. Het ziet er naar uit dat de gesprekken met de FARC de komende maanden tot een definitief overeenkomst zal komen.

Het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) heeft de burger Ramon Jose Cabrales gegijzelden houdt hem al vijf maanden vast in het oosten van de provincie Norte de Santander. De Militair Jair de Jesus Villar werd vorige week gevagen genomen in het departement Antioquia.

“We eisen de vrijlating van korporaal Villar en burger Ramon Cabrales,” zei Santos na een ontmoeting met de veiligheidsambtenaren in de stad Arauca. “Als zij (ELN) willen onderhandelen en welke vorm dan ook dan moeten ze eerst deze gijzelaars bevrijden.”

ELN-Colombia-750x500
Santos in gesprek met veiligheidsambtenaren in Arauca

De ELN heeft maandag zes explosieven op een brigade in Arauca gericht. Er waren geen gewonden.

FARC-leiders zeiden maandag dat de vrede in Colombia “onvolledig” zou zijn als de ELN, die ongeveer 2.000 strijders heeft, niet deelneemt aan de onderhandelingen.

“De ELN kan niet worden weggelaten uit het vredesproces”, zei hoofdonderhandelaar van de FARC Ivan Marquez.

De Colombiaanse regering waarschuwde vorige week dat de tijd begin te dringen om vredesonderhandelingen te beginnen met het ELN.

De guerillagroep is sinds de oprichting in 1964 aan het strijden tegen de regering en wordt door de Verenigde Staten en de Europese Unie beschouwd als een terroristische groep. Het ELN blijft doorgaan met ontvoeringen en aanvallen op de infrastructuur, zelfs tijdens de verkennende gesprekken.