ELN-rebellen houden blokkades als protest opschorting vredesonderhandelingen

De rebellen van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) hebben woensdag opgeroepen om een nationale blokkade van drie dagen te houden. De guerrillabeweging wil het dit weekend in laten gaan om te protesteren tegen de opschorting van de vredesonderhandelingen door de regering.

De blokkade, die waarschijnlijk alleen zal worden gehouden in de gebieden waar ELN actief is, zal zaterdagochtend beginnen om 6 uur en eindigen op hetzelfde uur op 13 februari, zei ELN . Alle eenheden van de rebellen zullen aan deze taak houden, voegde ELN er aan toe.

In West-Colombia, met name in de provincie Choco waar de groep aan de kust actief is, worden burgers door de guerrillabeweging gewaarschuwd om niet te reizen over wegen en waterwegen.

“We roepen vervoerders en passagiers op zich te onthouden van reizen om ongemakken te voorkomen,” zei ELN in de verklaring.

De regering verwierp de blokkade en zei dat ze ELN zou blijven bestrijden. “Met deze dreiging heeft ELN tactieken aangenomen die volgens ons exclusief waren voor de georganiseerde misdaad”, vertelt Defensieminister Luis Carlos Villegas.

In februari vorig jaar hebben de regering en ELN vredesonderhandelingen opgestart om een einde te maken aan een halve eeuw van geweld tussen beide partijen. De vredesgesprekken leidde tot een tijdelijk staakt-het-vuren dat van 1 oktober 2017 tot en met 9 januari 2018 duurde. In de vijfde cyclus van de gespreksronden zou gestreefd worden naar een verlenging van de wapenstilstand, maar  de gesprekken werden door de regering opgeschort vanwege een reeks aanvallen van het ELN op oliepijpleidingen en politiebureaus.