ELN-rebellen kondigen een eenzijdige wapenstilstand aan tijdens de feestdagen

De linkse guerrillagroepering het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) heeft maandag een negen dagen durend unilateraal staakt-het-vuren afgekondigd tijdens de kerstperiode, een week nadat het ELN en de Colombiaanse regering een eerste ronde van vredesonderhandelingen hadden afgesloten.

“Het ELN blijft zich inzetten om op deze kerst- en nieuwjaarsdagen bij te dragen aan een betere vredesomgeving, daarom kondigen wij een eenzijdig staakt-het-vuren af van 6 uur ’s morgens (1100 GMT) op 24 december 2022 tot 6 uur ’s morgens op 2 januari 2023,” zei een vrouwelijk lid van het ELN in een televisieverklaring, geflankeerd door andere guerrillastrijders die met geweren zwaaiden.

Het eenzijdige staakt-het-vuren geldt alleen voor het leger en de politie van Colombia, zei het ELN in een opgenomen verklaring, waaraan het toevoegde dat het zich het recht voorbehoudt zich te verdedigen als het wordt aangevallen.

Het ELN botst soms met rivaliserende groepen zoals de Clan del Golfo en dissidente leden van de inmiddels gedemobiliseerde FARC-guerrilla, die een vredesakkoord met de Colombiaanse staat uit 2016 afwijzen.

De verklaring werd geprezen door ambtenaren en politici.

“Ik juich de aankondiging van het ELN van een eenzijdig staakt-het-vuren tijdens de kerstperiode toe. Ik vertrouw erop dat dit zal bijdragen aan het verlichten van het lijden en het verbeteren van de humanitaire situatie van de gemeenschappen”, zei Carlos Ruiz Massieu, de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN voor Colombia, in een bericht op Twitter.

De regering van Colombia en het ELN hebben vorige week in de Venezolaanse hoofdstad Caracas de eerste cyclus van vredesbesprekingen tussen beide partijen afgerond.

De onderhandelingen moeten een einde maken aan het aandeel van de rebellengroep in het interne conflict in Colombia, dat al bijna zes decennia duurt en tussen 1985 en 2018 aan minstens 450.000 mensen het leven heeft gekost.

Hoewel tijdens de eerste ronde van besprekingen tussen de regering en het ELN geen formeel staakt-het-vuren werd bereikt, beloofden de twee partijen op 12 december “een gedeeltelijke akkoord voor noodhulp” uit te voeren die in januari van start zou gaan in verschillende gebieden die het zwaarst door het geweld zijn getroffen.

Minister van Defensie Ivan Velasquez zei dat het ELN sinds de hervatting van de vredesbesprekingen “merkbaar minder operaties” heeft uitgevoerd.

De besprekingen hebben deze maand ook geleid tot een akkoord om de ontheemde inheemse Embera bevolking terug te laten keren naar hun huizen in het westen van Colombia, die zij ontvlucht zijn vanwege de toegenomen aanvallen en onveiligheid.

Mexico, dat ermee heeft ingestemd officieel garant te staan voor de ELN-Colombia besprekingen, zal de volgende onderhandelingsronde houden die volgende maand begint.

Bron :
Foto:elcolombiano.com