ELN-rebellen ontvoeren werknemer oliebedrijf

Een Colombiaanse medewerker van een oliebedrijf is door guerrillabeweging ELN ontvoerd. Enkele dagen geleden liep een wapenstilstand tussen de rebellen en de overheid af.

Een werknemer van een onderhouds- en reparatiebedrijf van  oliemaatschappij Ecopetrol werd door twee gewapende mannen van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) ontvoerd in de gemeente Saravena in departement Arauca.

De vredesbesprekingen tussen de Colombiaanse regering en de ELN bevinden zich momenteel in een impasse nadat de guerrillastrijders een tiental aanvallen hebben uitgevoerd na het einde van een staakt-het-vuren van 100 dagen, dat op 9 januari eindigde.

Op de dag van de start van de 5e cyclus van vredesgesprekken in Quito, dat als doel had het staakt-het-vuren te verlengen, kozen de rebellen er voor aanvallen te plegen in het land.

Kort na het aflopen van het bestand dinsdag voerden de rebellen aanvallen uit op een oliepijpleiding en een marinebasis. Twee militairen van de marinebasis raakten gewond. Later die dag doodde een sluipschutter van ELN een militair. Als reactie op het geweld riep president Juan Manuel Santos zijn hoofdonderhandelaar terug naar Bogotá voor overleg.

VN-topman António Guterres brengt een bezoek aan Colombia om de situatie te bespreken met president Juan Manuel Santos en hoofdonderhandelaar van de regering Gustavo Bell.