ELN schort vredesbesprekingen op gepland voor april

De rebellen van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) hebben op donderdag aangekondigd dat ze deelname aan de komende cyclus van vredesbesprekingen met de regering opschorten, die gepland waren voor deze maand. Ze zullen echter wel deelnemen aan een buitengewone vergadering die gepland staat voor vrijdag.

Deze aankondiging is het meest recente ontwikkeling in de recente problemen bij de gesprekken, die door president Gustavo Petro werden hervat aan het einde van 2022 als onderdeel van zijn inspanningen om het zes decennia durende conflict in Colombia te beëindigen, waarbij ten minste 450.000 mensen omkwamen.

De guerrillagroep, opgericht door radicale katholieke priesters in 1964, verklaarde dat de opschorting te wijten was aan “de aanhoudende druk van de regering om een demobilisatieoperatie in Nariño tegen het ELN uit te voeren”, verwijzend naar regionale gesprekken met een van haar facties in de zuidwestelijke provincie.

De parallelle gesprekken zijn in strijd met het eerlijke spel en de goede trouw die onderhandelingen zouden moeten kenmerken, voegde de rebellen toe, die eerder dit jaar bezwaar maakten tegen vergelijkbare gesprekken met gemeenschappen in Nariño.

“Het is noodzakelijk om geen tijd te verliezen,” zei het onderhandelingsteam van de regering in haar eigen verklaring, waarin werd benadrukt dat het van groot belang is dat het werk aan de onderhandelingstafel doorgaat.

De ernstige situatie waarmee mensen in de provincies Arauca, Choco en Nariño worden geconfronteerd, moet ook worden aangepakt, voegde de regering eraan toe.

De regering heeft eerder de gemeenschapsgesprekken verdedigd en gezegd dat het ELN de onderhandelingen onnodig verlengt.

Het ELN verklaarde dat zijn afgevaardigden al in Caracas, Venezuela zijn voor een buitengewone vergadering die het eerder deze week met de regering heeft aangevraagd

Bron :
Foto:elnuevosiglo.com.co