ELN stemt in met Colombiaanse regering om ontvoeringen op te schorten

De vijfde ronde van de vredesbesprekingen tussen de Colombiaanse regering en het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) is zondag geëindigd met een overeenkomst dat de rebellen de ontvoeringen voor losgeld zullen beeindigen.

Dit was een van de meest gevoelige punten in deze nieuwe bijeenkomst in Mexico Stad, die op 4 december begon in de schaduw van de recente ontvoering van de vader van voetballer Luis Díaz door de rebellen.

Het akkoord bepaalt dat ELN (Nationaal Bevrijdingsleger) “de ontvoeringen voor economische doeleinden gaat opschorten (…) in het kader van een verlenging van het staakt-het-vuren”, zo staat in een gemeenschappelijke mededeling van de twee delegaties.

Het akkoord legt dus ook de basis voor een verlenging van het staakt-het-vuren, dat momenteel loopt tot 29 januari. “Een verlenging tot februari is haalbaar”, meent Pablo Beltran, chef van de delegatie van ELN.

Het is “een aankondiging die volgens mij van cruciaal belang is voor de vrede in Colombia”, zei Vera Grabe, hoofd van de regeringsdelegatie tijdens de slotzitting.

Ze legde uit dat er ook “een toezegging” was gedaan aan het ELN om informatie te verstrekken over de mensen in gevangenschap.

Pablo Beltrán, hoofd van de ELN-delegatie die bij dezelfde slotzitting aanwezig was, verwees in zijn interventie niet naar de opschorting van deze acties.

Echter, in een dialoog die hij afgelopen donderdag voerde met leden van maatschappelijke organisaties op het sociale netwerk X (voorheen Twitter), verklaarde Beltrán dat er onderhandeld werd over een “tijdelijke stopzetting” van de “opsluitingen” omdat het beëindigen ervan het ELN economisch zou verzwakken.

Een ander van de bereikte overeenkomsten is het leggen van de basis voor een verdere verlenging van het staakt-het-vuren, dat momenteel loopt tot eind januari. “Een verlenging tot februari is haalbaar,” zei Beltrán in zijn interventie tijdens de slotzitting.

Hij legde uit dat een van de grootste problemen in dit proces de concretisering van het staakt-het-vuren was, omdat er volgens hem recente paramilitaire aanvallen zijn geweest waarbij meer dan twee dozijn ELN-leden om het leven zijn gekomen.

Beltrán: “Een van de belangrijkste resultaten van de bijeenkomst is dat het controlemechanisme nieuw leven is ingeblazen,” zei hij over de afspraken die de partijen zijn overeengekomen om ervoor te zorgen dat de wapenstilstand wordt nageleefd.

Aan de andere kant zei de guerrillaleider dat ze vooruitgang hebben geboekt in “een groot nationaal akkoord dat een grote transformatie zal teweegbrengen” in Colombia. “Het is voor 70% voltooid, we hopen het in april af te ronden,” zei hij.

Bron :
Foto:caracol.com.co