Energiebedrijf EPM verlengt deadline voor aanbesteding Hidroituango

Het Colombiaanse energiebedrijf Empresas Públicas de Medellín (EPM) heeft de deadline verlengd voor bedrijven die willen bieden op een contract voor de voltooiing van de bouwwerkzaamheden aan haar vlaggenschip Hidroituango, een hydro-elektrisch damproject.

Voorgekwalificeerde bedrijven hebben nu tot 13 juli de tijd om een offerte in te dienen. Eerder was de sluitingsdatum 28 juni, aldus EPM in een verklaring bij de Colombiaanse toezichthouder voor de financiële sector.

De winnende bieder zal verantwoordelijk zijn voor de civiele bouwwerkzaamheden aan eenheden 5 tot en met 8 van het project, waardoor de geïnstalleerde capaciteit zal verdubbelen tot 2,4GW.

Een eerste aanbesteding voor het contract werd eerder dit jaar ongeldig verklaard omdat de enige inschrijver, Ituango PC-SC, niet over de nodige ervaring beschikte.

In maart zei Jorge Carrillo, algemeen directeur van EPM, dat hij verwachtte dat het nieuwe selectieproces in augustus zou zijn afgerond.

De eerste twee turbines van het project zijn in december in bedrijf genomen en twee andere eenheden zullen later dit jaar operationeel worden.

De eenheden 5 tot en met 8 zullen volgens Carrillo in 2026 en 2027 elektriciteit gaan opwekken.

Hidroituango heeft te kampen gehad met een reeks bouwproblemen die voor het eerst duidelijk werden toen een hulptunnel instortte in april 2018, acht maanden voordat de waterkrachtcentrale operationeel zou worden.

Verwacht wordt dat de totale kosten van het project in het gunstigste geval zullen oplopen tot 18 miljard pesos (US$ 4 miljard), wat neerkomt op een overschrijding van het oorspronkelijke budget met ongeveer 7 miljard pesos.

In februari beschuldigde de Colombiaanse Kamer van de Bouwnijverheid (CCCI) EPM van “improvisatie” en zei dat de voortdurende vertragingen de energiezekerheid van het land in gevaar brachten.

Bron :
Foto:elcolombiano.com