Energiecentrale Termoflores deze week volledig operationeel

Energiecentrale Termoflores, die een maand buiten dienst is geweest, heeft zondag de eerste testen doorgaan na herstelwerkzaamheden.

De energiecentrale in de noordelijke havenstad Barranquilla heeft zijn eerste testen doorgaan en zal halverwege deze week weer op volle kracht draaien.

Termoflores ondervond op 29 februari technische storingen waardoor de centrale een maand aan herstelwerkzaamheden nodig had om weer te kunnen functioneren.

Termoflores kan 230 megawatt leveren aan het energiesysteem van Colombia, niet een grote jongen, maar gezien de energiecrisis waar Colombia zich in bevindt, is de volledige werking van deze energiecentrale van groot belang.

Energiecrisis

Op dit moment is er een energiecrisis in Colombia doordat er twee energiecentrales door storingen niet (volledig) kunnen opereren en door het fenomeen El Niño het waterpeil gezakt is, waardoor waterkrachtcentrales niet voldoende elektriciteit kunnen leveren. Het grootste deel van de elektriciteit in Colombia is hydro-gegenereerd, maar door weinig regenval is de energietoevoer in het land beperkt. In april begint het regenseizoen en hoopt de Colombiaanse regering voldoende energie te produceren. Tussentijds is er extra energie ingekocht van Ecuador om black-outs te voorkomen en de economie draaiende te houden.

Apagar, paga

Om rantsoenering van energie te voorkomen heeft de regering het energiebesparingsprogramma “Apagar, paga” gestart. Het doel van de campagne is om de Colombiaanse bevolking dagelijks 5% tot 10% minder elektriciteit te verbruiken om rantsoenering van energie te voorkomen en wordt doorgezet totdat Colombia weer voldoende energie heeft zonder gevaar te lopen voor de Colombiaanse economie.

Waterkrachtcentrale Guatapé

De waterkrachtcentrale van Guatapé heeft op 15 februari schade opgelopen door een kortsluiting waardoor er brand ontstond. Het energiebedrijf Empresas Públicas de Medellín (EPM) heeft met succes grote kabelhaspels vanuit Mexico over laten vliegen. Vrijdag kwam de achtste en laatste vlucht van de Anatov in Colombia aan met 6 rollen en andere instrumenten. Het weer operationeel krijgen van deze waterkrachtcentrale is van groot belang. De centrale is goed voor 7% van het energieverbruik van het land. EPM hoopt dat de waterkrachtcentrale van Guatapé weer in mei operatief is.