Estado Mayor Central van de FARC kondigt de oprichting van een nieuw gewapend blok aan

De Estado Mayor Central (EMC), dissidenten van de FARC onder leiding van ‘Iván Mordisco’, kondigde de oprichting aan van een centraal blok genaamd ‘Comandante Isaías Pardo’, dat aanwezig zal zijn in de departementen Valle del Cauca, Huila, Tolima en Quindío.

Deze aankondiging heeft tot controverse geleid in het land, omdat dit voor velen niet de houding is van een groep die vrede wil.

Marlon Vásquez, die aan het hoofd van deze nieuwe structuur zal staan, wees er in een video op dat dit blok over een periode van twee jaar is gevormd.

“We willen het Colombiaanse volk de vorming van het centrale blok Comandante Isaías Pardo aankondigen als antwoord op en uit solidariteit met het westelijke blok Comandante Jacobo Arenas, tegen wie publiekelijk een groot militair offensief is aangekondigd,” zei ‘Vásquez’.

Ze rechtvaardigden ook de oprichting van het blok als gevolg van de gedeeltelijke verbreking van het staakt-het-vuren dat door de nationale regering was afgekondigd, nadat het EMC inheemse gemeenschappen had aangevallen.

“Vandaag breken ze opnieuw, uit arrogantie en militaire trots, op zoek naar overwinningen die ze in deze meer dan zeven jaar niet hebben behaald, eenzijdig het staakt-het-vuren met onze organisatie en als antwoord hierop reageren we opnieuw met een politieke en militaire inzet en de vorming van het centrale blok,” zei de guerrillaleider.

Met dit nieuwe blok zijn er nu vijf in EMC. Volgens cijfers van het bureau van de ombudsman is deze groep aanwezig in 234 gemeenten en 19 departementen van het land.

In de afgelopen week heeft een operatie van het nationale leger tegen deze groep “acht doden en 17 gewonden” in de gelederen van de rebellen opgeleverd, vertelde generaal Federico Mejía, commandant van de strijdkrachten in de Cauca-regio, aan de pers.

De doden, zei Mejía, vochten in de door conflicten geteisterde Cañón del Micay (Cauca), een gebied dat de dissidenten al jaren in handen hebben. Onder de “getroffenen” waren verschillende minderjarigen, voegde de generaal eraan toe, gebaseerd op onderschepte communicatie van de opstandelingen.

Na de opschorting van de wapenstilstand met deze groep op 17 maart hebben legereenheden zich verplaatst tot op een paar honderd meter van het dorp dat in handen is van de rebellen. Volgens een EMC-commandant in het gebied zijn de confrontaties echter beperkt gebleven tot sporadische schermutselingen in de bergen rond El Plateado.

De organisatie groepeert ongeveer 3.500 strijders en controleert drugssmokkelroutes in verschillende gebieden van Colombia, volgens de militaire inlichtingendienst. In de departementen Cauca, Valle del Cauca en Nariño (zuidwesten) beheert de organisatie cocaplantages en riviercorridors die naar de Stille Oceaan leiden.

Bron :
Foto:Screenshot video