Ex-president Alvaro Uribe gedagvaard over bloedbad van paramilitairen in 1997

De voormalige Colombiaanse president Alvaro Uribe zal volgende week voor het kantoor van de procureur-generaal verschijnen in verband met een paramilitair bloedbad in 1997, zeiden de autoriteiten donderdag.

Toen Uribe gouverneur van het departement Antioquia was, doodde een groep van 150 rechtse paramilitaire leden minstens 15 mensen in het dorp El Aro.

Vorige week zei de paramilitaire leider Salvatore Mancuso tijdens een hoorzitting met de Speciale Jurisdictie voor Vrede van Colombia dat Uribe “altijd op de hoogte is geweest van de operatie”.

Het land wordt al tientallen jaren geteisterd door gevechten tussen de veiligheidstroepen, linkse guerrilla’s, rechtse paramilitairen en drugsbendes.

De voormalige president is opgeroepen om maandag voor de procureur-generaal te verschijnen nadat hij had gevraagd “gehoord te worden”, zeiden de autoriteiten.

Uribe, die president was van 2002-2010, zei op sociale media dat Mancuso een “bandiet” was die hem beschuldigde “zonder direct bewijs en met tegenstrijdigheden ten opzichte van eerdere verklaringen”.

Er loopt ook een onderzoek naar Uribe voor corruptie en procedurefraude in een zaak over het knoeien met getuigen.

Mancuso verscheen voor de Speciale Rechtbank voor de Vrede – een speciale rechtbank die is voortgekomen uit een vredesakkoord met de FARC-rebellen uit 2016 – vanuit de Verenigde Staten, waar hij in 2008 werd uitgeleverd voor drugshandel.

Hij beloofde criminele banden tussen politici en zakenlieden te onthullen aan de Speciale Rechtbank voor de Vrede.

Toen Uribe aan de macht was, nam hij hard stelling tegen linkse guerrilla’s – een houding die door zijn aanhangers werd toegejuicht, maar door de oppositie bekritiseerd.

Hij is nog steeds een prominente stem aan de rechterkant van Colombia. Ivan Duque, een protegé van Uribe, nam zijn rechts beleid over, maar tijdens de verkiezingen van 2022 werd de macht afgestaan aan de linkse president Gustavo Petro.

Petro trad aan met als doel het bereiken van “totale vrede” tussen de gewapende groepen die in het land actief zijn, een taak die tot nu toe ongrijpbaar is gebleken omdat er meerdere vredesbesprekingen en wapenstilstanden worden nagestreefd met verschillende bewegingen.

Bron :
Foto:noticias.caracoltv.com