Voormalig president Juan Manuel Santos vraagt vergiffenis voor de dood van duizenden burgers tijdens het gewapend conflict met linkse strijders.
De voormalige Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft vrijdag om vergeving gevraagd voor de buitengerechtelijke executies van duizenden mensen gepleegd door het leger van het land, deels tijdens zijn tijd als minister van Defensie.
Santos, die in 2016 het vredesakkoord ondertekende met de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), die de commissie in het leven had geroepen, getuigde voor de Colombiaanse waarheidscommissie over het zogenaamde valse positieven schandaal, toen soldaten burgers vermoordden en hen registreerden als gedode strijders in de strijd om beloningen te ontvangen.
Het vredestribunaal (JEP) heeft gezegd dat tussen 2002 en 2008 ten minste 6.402 mensen zijn gedood en ten onrechte zijn voorgesteld als rebellen, tijdens de ambtstermijn van ex-president Alvaro Uribe. Sommige groepen slachtoffers beweren dat het cijfer hoger zou kunnen zijn.
Santos was tussen 2006 en 2009 bijna drie jaar minister van Defensie onder Uribe en was in die functie toen de moorden werden ontdekt.
“Het hoofdstuk van de valse positieven is een van de pijnlijkste momenten in mijn publieke leven en is een onuitwisbare smet op de eer van het leger”, zei Santos, eraan toevoegend dat hij het betreurde dat moeders hun kinderen zijn verloren als gevolg van de praktijken van het leger. Die waren het gevolg van het beleid van Uribe, dat het leger aanmoedigde om zo veel mogelijk rebellen te doden. Het hoge aantallen doden werd gesteund door Uribe, zei Santos, en het leger zou om vergeving moeten vragen.
“Dit had nooit mogen gebeuren”, zei Santos. “Ik erken dat en vraag vanuit het diepste van mijn ziel om vergiffenis aan alle moeders en hun families, slachtoffers van deze gruwelijkheden.”
Santos zei dat hij de geruchten omtrent het schandaal niet kon geloven toen hij ze voor het eerst hoorde. Toen die in een intern onderzoek werden bevestigd, was hij verbijsterd, getuigde hij voor de waarheidsvindingscommissie. ‘Ik heb allicht nooit zo’n sterke combinatie van woede en pijn gevoeld, met zoveel verdriet’, aldus Santos.
Santos is de derde oud-president die een bijdrage levert aan de commissie, waarvan het mandaat dit jaar afloopt. Het is onduidelijk of Uribe – die fel tegen het vredesakkoord was – uiteindelijk zal getuigen.