Ex-president Uribe staat mogelijk terecht in zaak van manipulatie van getuigenissen

De voormalige Colombiaanse president Alvaro Uribe kan terechtstaan op beschuldiging van geknoei met getuigen, nadat een rechter op dinsdag een verzoek van de openbare aanklager om het onderzoek op te schorten, afwees.

Het bureau van de procureur-generaal vroeg in maart 2021 om een hoorzitting over de mogelijke inperking van het onderzoek, nadat het had vastgesteld dat het gedrag van Uribe geen misdrijf vormde.

Uribe en verschillende bondgenoten werden onderzocht op beschuldigingen van geknoei met getuigen, in een poging om beschuldigingen dat hij banden had met rechtse paramilitairen in diskrediet te brengen. Hij heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.

De aanhangers van Uribe hebben het proces gekenmerkt als een vervolging, terwijl zijn tegenstanders het hebben gevierd als een verdiende ondergang.

“In tegenstelling tot wat de procureur-generaal heeft verklaard, zijn er bewijselementen, fysiek bewijsmateriaal en rechtmatig verkregen informatie die met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid bevestigen dat de criminele gedragingen van omkoping hebben plaatsgevonden en dat Uribe daaraan heeft deelgenomen”, zei rechter Laura Barrera in Bogota.

Zij zal niet de procesrechter zijn en de procureur-generaal kan tegen de beslissing in beroep gaan.

Uribe heeft niet direct gereageerd op de beslissing, maar op Twitter uitte hij kritiek op het “lekken” naar journalisten.

Critici van Uribe hebben herhaaldelijk beweerd dat het bureau van de procureur-generaal minder streng zou zijn in zijn onderzoek dan het Hooggerechtshof, dat oorspronkelijk met het onderzoek was belast.

De invloedrijke oud-president, die 12 jaar gevangenisstraf kan krijgen als hij wordt veroordeeld, legde in 2020 zijn senaatszetel neer nadat het Hooggerechtshof huisarrest had bevolen. Het ontslag leidde tot de overdracht van de zaak aan de procureur-generaal.

De hechtenis van Uribe duurde iets meer dan twee maanden voordat een rechter het bevel ophief.

De zaak komt voort uit een beschuldiging uit 2012 van Uribe, die de linkse senator Ivan Cepeda ervan beschuldigde een complot te hebben gesmeed om hem aan paramilitairen te binden.

Maar in 2018 zei het Hooggerechtshof dat Cepeda als onderdeel van zijn werk informatie van voormalige strijders had verzameld en voormalige paramilitairen niet had betaald of onder druk had gezet. In plaats daarvan zei de rechtbank dat het Uribe en zijn bondgenoten waren die getuigen onder druk zetten.

Cepeda zei in een video dat hij het besluit van de rechter respecteert en hoopt dat het zal bijdragen tot waarheid en gerechtigheid.

Uribe leidde een militair offensief tegen linkse guerrillagroepen tijdens zijn presidentschap van 2002 tot 2010 en won meer stemmen dan welke senator ook bij de parlementsverkiezingen van 2018, waar ook de presidentskandidaat van zijn partij, Ivan Duque, won.

Paramilitaire groepen ontstonden in Colombia in de jaren tachtig, gefinancierd door landeigenaren en anderen om zich te beschermen tegen aanvallen van rebellen.

De groepen – beschuldigd van grootschalige mensenrechtenschendingen zoals moorden, verkrachtingen en martelingen – werden gedemobiliseerd onder een vredesakkoord tijdens de ambtstermijn van Uribe, hoewel veel leden later misdaadbendes vormden.

Bron :
Foto:semana.com