Explosie in kolenmijn doodt minstens 11 mensen in Cundinamarca

Een krachtige explosie in een kolenmijn in centraal Colombia heeft ten minste 11 levens geëist en nog eens 10 mijnwerkers zitten vast in de mijn.

Een explosie als gevolg van een opeenhoping van gas in vier met elkaar verbonden kolenmijnen heeft ten minste 11 mijnwerkers gedood en 10 ondergronds opgesloten, aldus de autoriteiten in Colombia. Reddingswerkers proberen nog steeds de 10 werknemers te redden die diep onder de grond vastzitten.

De explosie vond plaats in de landelijke stad Satatausa in het departement Cundinamarca in centraal Colombia. Gouverneur Nicolas Garcia van Cundinamarca zei dat de explosie begon nadat opgehoopte gassen in de mijn werden aangestoken door een vonk van het gereedschap van een mijnwerker.

President Gustavo Petro noemde het “een ongelukkige tragedie” in een verklaring op Twitter. “Samen met de regering van Cundinamarca stellen we alles in het werk om de mensen die vast zitten levend te redden. Een knuffel van solidariteit aan de slachtoffers en hun families”, aldus de president.

Twee mijnwerkers zijn gered, terwijl zeven anderen zonder hulp uit de mijn zijn ontsnapt. Een team van ongeveer 100 brandweerlieden en reddingswerkers werkt nog steeds aan de redding van de opgesloten mijnwerkers, die zich 900 meter onder de grond bevinden.

Ernstige ongelukken komen vaak voor bij ondergrondse en open kolen- en goudmijnen in Colombia. Meestal gaat het om mijnen die illegaal zijn gebouwd of waar geen goede veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. De getroffen mijnen hadden volgens het Nationaal Mijnbouwagentschap ANM een exploitatievergunning.

Bron :
Foto:Mauricio Dueñas Castañeda