FARC bespreekt inhoud voor politieke partij tijdens congres

Leden van de FARC zijn begonnen met het bespreken van de toekomst van hun groep in hun eerste congres sinds de afsluiting van het historisch ontwapeningsproces.

Zo’n 1.200 afgevaardigden van de recent gedemobiliseerde rebellengroep hebben de eerste dag van het congres in Bogota bijgewoond.

Aan het einde van het congres, op vrijdag, hebben de afgevaardigden een nieuwe naam gekozen voor de FARC. Op dit moment heeft de leider van de FARC een publiekspoll aangemaakt met vier namen voor hun nieuwe politieke partij waarmee ze zullen deelnemen aan de algemene verkiezingen van volgend jaar.

“Op dit moment op het congres transformeren we de FARC in een nieuwe, exclusieve politieke organisatie,” zei Rodrigo Londoño, bekend als Timochenko.

De afgevaardigden zullen ook de namen van de hoofdkandidaten selecteren die de partij zullen vertegenwoordigen voor de verkiezingen in 2018.

In het kader van het vredesakkoord krijgt de nieuwe partij een aantal gegarandeerde zetels in het congres na de eerste verkiezing die zij betwisten.

“We gaan het karakter van de politieke partij definiëren die wij willen bouwen,” vertelde voormalig commandant Carlos Antonio Lozada aan de pers.

De FARC werd in 1964 opgericht als een marxistische groep om de rechten van grondloze boeren te verdedigen die tegenover steenrijke grootgrondbezitters kwamen te staan. Het werd Colombia’s grootste rebellengroep en een van de belangrijkste partijen in een bloedig conflict met andere linkse guerrilla’s, paramilitairen en het Colombiaanse leger.

Na vier jaar van uitgebreide onderhandelingen die in Cuba werden gehouden, ondertekenden de rebellen  in november vorig jaar een vredesakkoord met de regering. Na meer dan vijf decennia van een gewapend conflict, is de rebellengroep gedemobiliseerd en ontwapend zoals afgesproken in het akkoord. In juni is het  ontwapeningsproces, dat onder toezicht stond van de VN, voltooid.

Nu bewandeld de voormalige rebellenbeweging een politiek pad. Op 1 september zal de groep zijn nieuwe politieke partij presenteren.