FARC-dissidenten doden journalisten uit Ecuador

FARC-dissidenten hebben twee journalisten uit Ecuador en hun chauffeur vermoord. De Ecuadoraanse president Lenin Moreno zei dat vrijdag.

Verslaggever Javier Ortega, fotograaf Paul Rivas en chauffeur Efrain Segarra verdwenen eind vorige maand in het grensgebied tussen Ecuador en Colombia. De journalisten, die werkten voor de krant El Comercio, deden daar onderzoek naar drugsgeweld.

De FARC-dissidenten lieten vlak na de ontvoering een teken van leven zien van de drie Ecuadoranen. Ze publiceerden foto’s van de drie waarop ze geketend waren aan hun nek. De Colombiaanse en Ecuadoraanse autoriteiten voerden een reddingsactie uit, maar dat was volgens Moreno tevergeefs. Wanneer en hoe zij aan hun einde zijn gekomen is niet bekend.

Het Rode Kruis in Colombia heeft aangeboden te helpen bij het terugbrengen van de lichamen. Zij zijn vaker een belangrijke onafhankelijke schakel geweest tussen de regering van Colombia en rebellengroepen bij het overdragen van gegijzelden.

De FARC-dissidenten die actief zijn het grensgebied wordt geleid door Wálter Patricio Arizala, alias Guacho. De voormalige FARC-strijders hebben zich de rug toegekeerd en zich afgesplitst van de FARC uit onvrede over de afspraken in het vredesakkoord dat is gesloten met de regering.

De Colombiaanse krant El Espectador spreekt over een mogelijke reactie van de FARC-dissidenten op het offensief dat tegen hen is gestart. Halverwege maart hebben de Colombiaanse autoriteiten getracht Guacho te vangen. In een maandenlang onderzoek wist men door middel van een tracker in de batterij van zijn telefoon hem te traceren. Tijdens de operatie om hem uit te schakelen wist Guacho te vluchten.