FARC-dissidenten en Colombiaanse regering bereiken akkoord om vredesbesprekingen te starten

De regering van Colombia heeft een akkoord bereikt om vredesbesprekingen te starten met dissidenten van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), rebellen die een vredesakkoord uit 2016 hebben verworpen.

Er zal worden gesproken over een tijdelijk staakt-het-vuren tussen de regering en de dissidenten van de nu gedemobiliseerde FARC, die bestaat uit ongeveer 3500 mensen en bekend staat als de Estado Mayor Central (EMC).

President Gustavo Petro heeft gezworen een einde te maken aan het 60 jaar durende conflict in Colombia – dat aan minstens 450.000 mensen het leven heeft gekost – door vredes- of overleveringsovereenkomsten te sluiten met de overgebleven rebellen en misdaadbendes en het vredesakkoord met de FARC volledig uit te voeren.

“Beide partijen herhalen hun vaste voornemen om verder te werken aan de totstandkoming van een vredesakkoord dat een einde maakt aan de gewapende confrontatie”, aldus de twee partijen in een gezamenlijke verklaring van zaterdag, die zondag via Twitter werd gepubliceerd door de Hoge Commissaris voor de Vrede van de Colombiaanse regering.

De verklaring riep op tot een “integrale, stabiele en duurzame vrede met sociale en ecologische rechtvaardigheid”.

De EMC is een van de twee afgescheiden facties van de FARC die het vorige vredesakkoord verworpen. Dit akkoord demobiliseerde 13.000 mensen en leidde tot de oprichting van een politieke partij die 10 zetels won in het Congres.

Een andere rebellengroep, het Nationale Bevrijdingsleger (ELN), die geen deel uitmaakte van het vredesakkoord uit 2016, is momenteel in gesprek met de regering van Petro. De partijen kondigden in juni aan dat er in augustus een wapenstilstand van zes maanden zal beginnen.

Bron :
Foto:elnuevosiglo.com.co