FARC-dissidenten in Catatumbo laten vijf ontvoerde mensen vrij

Dissidenten van de gedemobiliseerde rebellenbeweging FARC hebben vijf mensen vrijgelaten die zij hadden ontvoerd in de onrustige regio Catatumbo, grenzend aan Venezuela, aldus het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) woensdag.

Het ICRC zei in een verklaring dat bij de operatie, uitgevoerd in een landelijk gebied van Catatumbo, dat deel uitmaakt van het departement Norte de Santander, het bureau van de Ombudsman, het Colombiaanse Rode Kruis en vertegenwoordigers van de Katholieke Kerk betrokken waren.

De mensen, die door de dissidenten van het 33e Front van de FARC werden vastgehouden, verkeerden in goede gezondheid, zoals door een verpleegster van het Colombiaanse Rode Kruis werd vastgesteld, waarna zij naar een ander gebied werden overgebracht om met hun familie te worden herenigd.

“De constante dialoog die wij voeren met alle gewapende actoren maakt het succes van deze humanitaire operaties mogelijk. We werken op een vertrouwelijke manier met strikte principes van neutraliteit en onpartijdigheid die bijdragen tot de aanvaarding door alle partijen van het werk dat we doen,” zei Bruno Migowski, hoofd van het ICRC-kantoor in Cúcuta, de departementale hoofdstad van Norte de Santander.

De ambtenaar voegde eraan toe dat “het van fundamenteel belang is om het lijden van mensen te kunnen verlichten” en herinnerde daarom “de gewapende actoren” eraan dat het ICRC “volledig bereid is om elke humanitaire operatie te faciliteren die leidt tot het verminderen van de gevolgen van het gewapende conflict en het geweld in Colombia”.

“Onze verplichting als humanitaire hulpverleners is het helpen van mensen in nood zonder onderscheid,” legde hij uit.

In 2022 heeft het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) tot nu toe 24 mensen opgevangen die door gewapende groepen in Colombia worden vastgehouden.

In het grensgebied zijn een aantal illegale gewapende groeperingen actief, waaronder de guerrilla’s van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), een bolwerk van het Volksbevrijdingsleger (EPL), het 33e Front van de dissidenten van de FARC, en criminele bendes die vechten om de cocateelt en de routes voor drugshandel.

Bron :
Foto:lafm.com.co