FARC-dissidenten laten ontvoerde aanklagers, soldaat en burger vrij

Zondagmiddag hebben FARC-dissidenten van Estado Mayor Central (EMC) leden van het Openbaar Ministerie, een soldaat en een burger vrijgelaten die sinds 19 mei vorig jaar waren ontvoerd.

De ontvoering van het Dagoberto Ramos Front van het EMC zou een reactie zijn geweest op een poging van deze dissidenten om met de regering te onderhandelen en de opschorting van de militaire operaties in de regio te eisen om de veiligheid en de vrijlating van de ontvoerde mensen te garanderen.

In het communiqué dat de gewapende groepering publiceerde, verklaarden ze: “In antwoord op de publieke oproepen van familieleden en vrienden van de aanklagers, de soldaat en de burger, zijn we een proces van dialoog gestart met instellingen en kanalen met de Colombiaanse staat om de minimale voorwaarden voor hun vrijlating en terugkeer naar hun huizen te genereren”.

“Helaas verhinderden militaristische sectoren in Colombia de ontwikkeling van deze minimumvoorwaarden, het was niet gemakkelijk voor de gevangenen, ze moesten de moeilijkheden doorstaan die gepaard gaan met het verbreken van het staakt-het-vuren en de verklaring van “totale oorlog” tegen onze organisatie. Toch zijn we er vandaag, 12 mei 2024, in geslaagd om hen over te dragen aan het Internationale Comité van het Rode Kruis, zodat het in het kader van zijn neutrale humanitaire mandaat hun terugkeer kan vergemakkelijken”, merkten ze op.

Ze voegden er ook aan toe: “We danken de VN-verificatiemissie in Colombia en het bureau van de Ombudsman voor het vergemakkelijken van de kanalen voor dialoog met de nationale regering, voor hun onvermoeibare inzet om de barrières te slechten die een militaire reddingsactie boven een humanitaire missie wilden stellen”.

In een verklaring bedankte een van de aanklagers het werk dat is verricht door de VN-verificatiemissie in Colombia, het Internationale Comité van het Rode Kruis, Indepaz en het Bureau van de Ombudsman om zijn vrijlating te bewerkstelligen.

Bron :
Foto:rcnradio.com