FARC-leider trekt zich terug uit presidentsverkiezing

Rodrigo Londoño Echeverri, bekend als Timochenko, heeft zich teruggetrokken uit de presidentsverkiezing vanwege gezondheidsredenen.

De voormalige rebellen van Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC), die zich hebben getransformeerd tot de politieke partij Fuerza Arternativa Revolucionaria del Común (FARC), zeiden dat zij geen presidentskandidaat zullen hebben in de verkiezingsrace van mei, wanneer de eerste ronde zal worden gehouden.

De 59-jarige Timochenko onderging woensdag een hartoperatie in het Shaio ziekenhuis in Bogotá, waar hij nog steeds ligt voor herstel.

“Onze kandidaat heeft een zeer ernstig gezondheidsprobleem gehad en daarom trekken wij ons terug uit de presidentsverkiezingen. Als dit niet was gebeurd, zouden we de campagne hebben voortgezet, zei Pablo Catatumbo in een interview met Caracol Radio.

De oud-guerrillaleider maakte volgens recente peilingen weinig kans de verkiezing te winnen. Zijn partij overweegt een andere kandidaat te steunen, zei FARC-politicus Iván Márquez.

De rebellen van de FARC hebben in november 2016 een vredesakkoord bereikt en hebben zich onder toezicht van de VN zich laten ontwapenen. De rebellen werden opgevangen in speciale transitiezones om zich voor te bereiden op terugkeer in de samenleving. De FARC heeft, zoals afgesproken in het akkoord, een politieke partij opgericht met Timochenko als de aangewezen leider. De voormalige opstandelingen doen wel mee aan de parlementsverkiezing van zondag. Ze hebben vanwege het vredesakkoord sowieso recht op 10 zetels.