FARC-rebellen bij Obama en Castro in het honkbalstadion

De rebellenleider van de FARC en de Amerikaanse president Barack Obama woonden op dinsdag in Cuba dezelfde honkbalwedstrijd bij.

FARC-onderhandelaar Pastor Alape bevestigde de aanwezigheid van een groep van 40 leden en zei dat de wedstrijd tussen de Tampa Bay Rays en het Cubaanse team een “symbool van vrede” was.

De leider van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, Rodrigo Londono, keek ontspannen, droeg een baseball cap, een blauw Cubaanse trainingsjack en zonnebril, en leek te genieten van het spel met zijn collega-rebellen.

Het Amerikaanse honkbalteam Tampa Bay Rays nam het in een vriendschappelijk duel op tegen het populaire nationale team van Cuba. President Obama, die bezig is met het eerste bezoek van een Amerikaanse president aan Cuba in ruim negentig jaar, was er net als Raul Castro bij.

In een toespraak, rechtstreeks tegen het Cubaanse volk, vertelde Obama dat de Verenigde Staten en Cuba in veel conflicten tegenover elkaar hebben gestaan, “maar vandaag zitten de Amerikanen en Cubanen samen aan de onderhandelingstafel om het Colombiaanse volk te helpen  met het oplossen van de burgeroorlog die voor decennia het land in de greep heeft. ”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry sprak maandag in Havana met onderhandelaars van de FARC en de Colombiaanse regering. De Amerikaanse diplomaat is optimistisch over de lopende gesprekken, liet zijn ministerie weten in een verklaring:

“Hij heeft beide partijen gezegd dat hij het bemoedigend vindt dat de kwesties rond de “beëindiging van het conflict” nu centraal staan in de onderhandelingen. Minister Kerry heeft er bij de betrokken partijen op aangedrongen dat ze hun inzet, die onmisbaar is om uiteindelijk tot een overeenkomst te kunnen komen, verder vergroten.”

FARC en de Colombiaanse regering lijken dicht bij een vredesakkoord te zijn. De VS hebben de onderhandelingen aangemoedigd, en maakten zelfs 450 miljoen dollar (ruim 400 miljoen euro) vrij voor de implementatie van een eventueel akkoord.