FARC roept eenzijdig staakt-het-vuren uit in Colombia

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft een eenzijdig staakt-het-vuren voor onbepaalde tijd uitgeroepen. Dat maakte de guerrillabeweging woensdag bekend.

De linkse strijdgroep en de Colombiaanse regering maakten begin december bekend weer te gaan praten over vrede.

De Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) heeft gezegd toezicht te willen houden op de eenzijdige wapenstilstand. Maar de FARC heeft al laten weten de wapens op te pakken als zij worden aangevallen door het Colombiaanse leger.

President Juan Manuel Santos heeft tot nu toe altijd geweigerd mee te werken aan een wapenstilstand. Hij is bang dat de FARC-rebellen dan hun kans schoon zien om zich opnieuw te groeperen en bewapenen.

De FARC en Colombia liggen al ruim vijftig jaar met elkaar overhoop. De strijd heeft tot nu toe 220.000 levens geëist. De linkse strijdgroep en de Colombiaanse regering maakten begin december bekend weer te gaan praten over vrede. Die gesprekken liepen in november vast, nadat de FARC een generaal, een advocaat en een korporaal had gegijzeld. Het drietal is inmiddels vrijgelaten, waardoor de gesprekken kunnen worden hervat.

Het vredesoverleg vindt plaats in Cuba. Of ook de Nederlandse Tanja Nijmeijer bij die gesprekken is, is niet bekend. Normaal maakt zij wel deel uit van de FARC-delegatie. De FARC en het Colombiaanse leger strijden al sinds 1964 met elkaar. Er zijn veel pogingen ondernomen om tot vrede te komen, maar tevergeefs.