FARC verzet zich tegen versnellen vredesproces

De FARC-guerrilla hebben vrijdag kenbaar gemaakt dat zij zich verzetten tegen het verzoek van de regering om vredesbesprekingen te versnellen en zeggen dat de vrede niet kan worden bereikt met een stopwatch in de hand.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft herhaaldelijk de FARC aangespoord om te gaan voor een snelle besluitvorming voor de vredesbesprekingen die al bijna tweeënhalf jaar plaatsvinden in Havana, Cuba.

In een open brief aan Santos, beschuldigde de FARC vrijdag de overheid van onnodige vertragingen.

De vredesbesprekingen kreeg anderhalf week geleden een tegenslag door een gevecht tussen de rebellen en het leger van de overheid waarbij elf soldaten omkwamen in de provincie Cauca, ondanks een eenzijdig staakt-het-vuren van de rebellen.

De FARC noemde het een geval van wettige zelfverdediging, terwijl de regering in Bogotá het zag als een brutale aanval.

Santos die eerder tijdens de vredesbesprekingen luchtaanvallen op de rebellen stopzette, hervatte deze weer als gevolg van het voorval in Cauca.

Colombia gaat al decennia gebuikt onder geweld door een conflict tussen de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) en de Colombiaanse regering. In ruim vijftig jaar zijn er naar schatting 220.000 mensen door om het leven gekomen.