FARC: “Wij willen de vrede ondertekenen met deze regering”

De FARC heeft vandaag bevestigd zijn maximale bereidheid te willen geven om een ​​vredesakkoord met de Colombiaanse regering te ondertekenen

“De mogelijkheid om een ​​einde aan de oorlog te maken is nu in handen van de regering en de FARC-EP,” zei Ivan Marquez, hoofdwoordvoerder van de FARC, in een verklaring.

“Dit is een kwestie van politieke wil dat niet voorwaardelijk is aan het indienen van criminele eisen of de overgave van wapens door de guerilla”, zei Marquez.

De ontmanteling van paramilitarisme zou zonder vertraging moeten beginnen benadrukte de guerrilla commandant.

“We moeten veel doorzettingsvermogen en kalmte in stoppen, bekritiseren van de opponent is een manier van het ondermijnen van de hoop en de geloofwaardigheid van het proces”, zei hij.

“Niemand kan het feit ontkennen dat we drie gedeeltelijke overeenkomsten hebben, we gaan door met het opstellen van een nieuw akkoord over de slachtoffers, de sanering van mijnvelden is aan de gang en de besprekingen over de technische subcommissie gaan goed.  We danken de bemiddelende partijen Cuba en Noorwegen die garant staan voor het vredesproces, en Venezuela en Chili als metgezellen. Zij hebben vandaag de aanzet gegeven om de intensiteit van het gewapende conflict in Colombia te doen verlagen”,sloot Marquez af.

De Farc-rebellen hebben sinds hun opzegging van het eenzijdig staakt-het-vuren van 22 mei hun aanvallen opgeschroefd. Deze aanvallen bestaan voornamelijk uit het verstoren van energievoorzieningen zoals het opblazen van elektriciteitsmasten, watervoorzieningen, oliepijpleidingen, gedwongen leeggieten van olietankwagens en aanslagen op politiebureaus.

Beide partijen voeren de druk op wat niet ten goede komt aan het vredesproces. Het lijkt dan ook volgens de hoofdonderhandelaar van de Colombiaanse regering in het vredesproces, Humberto De la Calle, muurvast te zitten.

In een opiniepeiling kwam naar voren dat 75% van de bevolking geen vertrouwen te hebben dat het vredesakkoord ondertekend zal worden.

President Santos begon dinsdag met een charme-offensief om het vertrouwen van het Colombiaanse volk terug te winnen. Een uur lang kon men via Twitter vragen stellen aan de president over het vredesproces. De vragen en antwoorden zijn terug te lezen op de website  Mitos y Realidades.