Feria de las Flores 2018: Grootste bloemenfestival van Colombia van start

Vandaag begint officieel in Medellin het bloemenfestival Feria de las Flores. Het grootste bloemenfeest van Colombia biedt dit jaar meer dan 400 activiteiten en ruim 100 evenementen aan voor zijn bezoekers.

De vrijdagavond begint met een openingsconcert gehouden bij het winkelcentrum Obelisco gelegen aan het voetbalstadion Atanasio Girardot. Hier treden onder anderen Felipe Peláez, Greeicy Rendón, Daniel Calderón en los Gigantes del Vallenato op, dat gratis toegankelijk is.

Elk jaar wordt zona Norte omgetoverd tot Plaza de Flores, “het bloemenplein”. Gedurende het hele festival bevinden zich op het plein kraampjes met typische Colombiaanse gastronomie en ambachtelijke producten. Daarnaast worden er optredens gehouden met Colombiaanse muziek, folkloristische dansen en trovas (gedichten op zang) voorgedragen.

Het festival staat niet alleen bekend om zijn bloemen, maar ook om de vele concerten die worden aangeboden met veel grote internationale en nationale artiesten. Het Metroconcert is een van de grootste knallers met onder anderen Wisin & Yandel, Enrique Iglesias, Juan Luis Guerra, Jorge Celedon en Ruben Blades. Naast de concerten staan er verscheidene muzieksoorten centraal zoals een salsafestival, tangofestival en een trovafestival.

Wat niet vergeten mag worden is de oldtimerparade en de chivaparade. Prachtige klassieke oldtimers rijden een vast parcours door de straten van Medellin. De traditionele bussen, chivas, hebben ook een eigen parade. De chivas, van zichzelf al kleurrijk, zijn dan extra opgedoft met prachtige bloemen.

Het hoogtepunt van Feria de las Flores is de bloemenparade van de Silleteros. In deze bloemenoptocht dragen de Silleteros fraaie bloemen kunstwerken op hun rug. Deze kunstwerken kunnen zo zwaar zijn dat de silleteros regelmatig moeten stoppen om de tocht vol te kunnen houden. De parade wordt afgewisseld met verschillende dansgroepen met hun eigen dansstijl van salsa, cumbia, bambuco, porro tot champeta.

Feria de las Flores bestaat al sinds 1957. De cultuur van de Silleteros in het departement Antioquia is in 2014 officieel erkend als immaterieel erfgoed van Colombia.