Fusieproces van Avianca en Viva Air opnieuw opgestart

De Colombiaanse toezichthouder voor de luchtvaart (Aerocivil) heeft een fusieproces tussen Avianca en Viva Air geannuleerd wegens procedurele onregelmatigheden. Dit betekent dat het proces opnieuw zal worden opgestart zonder dat de maatschappijen een nieuwe aanvraag hoeven in te dienen, zo heeft de toezichthouder voor de luchtvaart donderdag bekendgemaakt.

Het fusieverzoek van de luchtvaartmaatschappijen werd in november door de Aerocivil afgewezen omdat het risico’s inhield voor de concurrentie in de sector en het welzijn van de consumenten.

Avianca en Viva gingen echter in november in beroep en stelden alternatieven voor, zoals het opgeven van bepaalde routes en het toekennen van betere landings- en opstijgingsschema’s aan concurrenten.

De regelgevende instantie voor de luchtvaart gaf toe dat er sprake was van een “aanzienlijke onregelmatigheid in het administratieve proces” omdat zij voor het beroep een procedure heeft toegepast die in een wet is vastgelegd, zonder rekening te houden met een speciale regel betreffende de bescherming van de mededinging.

De directeur van Aerocivil, Sergio Paris, zei donderdag op een nieuwsconferentie dat het proces snel opnieuw zal worden opgestart, waarvoor een speciaal team word gevormd, en dat de consument zal worden beschermd zoals bepaald in de huidige regelgeving.

Avianca en Viva hebben niet onmiddellijk een verklaring afgelegd.

Viva bevindt zich in een financieel moeilijke situatie door de gevolgen van de COVID-19 pandemie, nog verergerd door de stijging van de brandstofprijzen in 2022 en de devaluatie van de Colombiaanse peso.

Avianca, dat haar herstructureringsproces eind 2021 heeft afgerond en met succes uit hoofdstuk 11 van de Amerikaanse faillissementswet is gekomen, heeft meer dan 130 vliegtuigen, 12.000 werknemers en een van de grootste operaties in Latijns-Amerika.

Viva, dat zich ontpopte als een low-cost luchtvaartmaatschappij met activiteiten in Colombia en Peru, heeft een vloot van 23 vliegtuigen en ongeveer 1.000 directe werknemers.

De twee maatschappijen ondertekenden in april 2022 een overeenkomst om deel uit te maken van dezelfde groep en hun economische activa te verenigen, met behoud van hun respectieve merken en strategieën om de luchtvaartmaatschappijen te versterken na de crisis in de luchtvaartsector wereldwijd als gevolg van de COVID-19 pandemie.

Bron :
Foto:caracol.com.co