Gaviria wint eerste etappe in Colombiaanse rittenkoers Colombia Oro y Paz

Fernando Gaviria heeft dinsdag in eigen land de eerste etappe van de nieuwe rittenkoers Colombia Oro y Paz gewonnen. De Colombiaan van Quick-Step Floors klopte zijn landgenoot Juan Sebastián Molano (Manzana Postobon) in de sprint. Door zijn zege mag hij ook de eerste leiderstrui aantrekken.

Colombia Oro y Paz (cat. 2.1), een wedstrijd die dit jaar voor het eerst op de wielerkalender staat, begon dinsdag met de eerste etappe die startte en eindigde in Palmira met een afstand van 99,9 kilometer. De renners moesten elf plaatselijke ronden van 9,9 km afleggen. Quick-Step controleerde de koers in dienst van Fernando Gaviria. Een kopgroep van vijf was ten dode opgeschreven en werd in de finale dan ook gegrepen.

In een hectische slotfase was onder meer Nairo Quintana en zijn broer Dayer betrokken bij een valpartij. Publiekslieveling Nairo Quintana verloor daarbij kostbare tijd. Quick-Step zette Gaviria perfect af voor de laatste rechte lijn. De snelle Colombiaan maakte het voor eigen publiek makkelijk af. Zijn landgenoot Juan Sebastian Molano werd tweede, teamgenoot Max Richeze werd derde.

Woensdag zal de tweede rit, 183,4 kilometer lang, eveneens in Palmira starten en eindigen. De eerste editie van de Colombia Oro y Paz eindigt zondag met de zesde rit, die van Armenia naar Manizales leidt over 187,8 bergachtige kilometers.