Gevreesde uitgestorven kolibrie gesignaleerd in Colombiaanse bergen

De Santamartasabelvleugel, een smaragdgroene kolibrie, is officieel gedocumenteerd voor slechts de tweede keer sinds hij werd ontdekt in 1946

Na jarenlange pogingen om een van ’s werelds 10 meest gezochte vogelsoorten terug te vinden, is de Santamartasabelvleugel onverwacht herontdekt diep in de bergen van Colombia.

De kleine kolibrie was slechts twee keer officieel waargenomen: een keer toen hij in 1946 werd ontdekt en nog een keer in 2010 toen hij bij toeval in het mistnet van een onderzoeker belandde. Sindsdien werd door velen aangenomen dat hij was uitgestorven.

“Het is ongelooflijk om foto’s en video’s van de Santamartasabelvleugel te zien,” zei John Mittermeier, directeur van de afdeling bedreigde soorten van de American Bird Conservancy, in een persbericht. “Het is alsof je een spook ziet.”

De verdwenen Santamartasabelvleugel is een magneet geweest voor vogelliefhebbers die wanhopig proberen geschiedenis te schrijven door zijn bestaan te bevestigen.

Velen zijn teleurgesteld naar huis teruggekeerd en sommigen zijn misschien zelfs geplaagd door zijn ongrijpbare smaragdgroene lichaam en glinsterende blauwe keel, zegt Natalia Ocampo-Peñuela, een Colombiaanse ornithologe aan de Universiteit van Californië, Santa Cruz. Sommige vogelaars maakten foto’s van wat leek op het lichaam van de Santamartasabelvleugel, maar zonder de staart, waren ze niet doorslaggevend.

“Misschien hebben ze hem verkeerd geïdentificeerd of heeft hij zo’n kleine populatie of specifieke habitat dat alle vogelaars hem gemist hebben,” zegt Ocampo-Peñuela. “Hij zat daar al die tijd verstopt!”

De zeldzame vogel werd zingend op een tak gespot door Yurgen Vega, die de inheemse vogels van het gebied bestudeerde met de World Parrot Trust en twee onderzoeksorganisaties voor natuurbehoud, SELVA en ProCAT Colombia. Volgens deskundigen kan deze onwaarschijnlijke waarneming zijn voortbestaan verzekeren.

Er is weinig bekend over de mysterieuze soort, behalve dat hij gewoonlijk leeft in neotropische bossen op een hoogte van 1200 tot 1800 meter en tijdens het regenseizoen naar kille heidevelden kan trekken om daar naar bloeiende planten te zoeken.

De Santamartasabelvleugel werd vorig jaar toegevoegd aan de top 10 van meest gezochte vogels van Search for Lost Birds in de hoop hem te kunnen redden.

De bossen van de Sierra Nevada worden bedreigd door de landbouw en de waarneming werd gedaan in een onbeschermd gebied.

Inzicht in de gewoonten en habitat van de Santamartasabelvleugel moet bijdragen tot de inspanningen voor het behoud van de soort, aldus groeperingen die opkomen voor het behoud.

Het Santa Marta-gebergte is de thuishaven van ten minste 22 endemische vogelsoorten en een oase van biodiversiteit in een land dat meer soorten per vierkante kilometer herbergt dan waar ook ter wereld.

De bevestiging dat de regio nog een andere endemische soort herbergt, versterkt het argument dat de regering moet samenwerken met natuurbeschermers en lokale gemeenschappen om de vogel te beschermen, zegt Esteban Botero-Delgadillo van SELVA.

Bron :
Foto:Yurgen Vega/SELVA/ProCAT