Geweld in Colombia neemt af in eerste maand van staakt-het-vuren

Het staakt-het-vuren van vier gewapende groepen met de Colombiaanse regering heeft in de eerste maand van het staakt-het-vuren geleid tot een aanzienlijke afname van het geweld, aldus minister van Binnenlandse Zaken Alfonso Prada op maandag.

President Gustavo Petro heeft beloofd te streven naar vredesakkoorden of overleveringsovereenkomsten met gewapende groepen om een einde te maken aan bijna zes decennia van conflict waarbij ten minste 450.000 mensen zijn omgekomen en miljoenen mensen zijn ontheemd.

Afgelopen oudejaarsavond kondigde hij een staakt-het-vuren af met Clan del Golfo, de paramilitairen van de Sierra Nevada en twee dissidente groepen die zijn opgericht door ex-leden van de FARC-rebellen die een vredesakkoord uit 2016 afwijzen.

Petro kondigde aanvankelijk ook een staakt-het-vuren af met de rebellen van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), die vredesbesprekingen voeren met zijn regering, maar krabbelde terug toen de groep zei niet met de maatregel te hebben ingestemd.

“Aanvallen, aanslagen, moorden en verwondingen van onze strijdkrachten zijn aanzienlijk verminderd en de dood van burgers is ook aanzienlijk verminderd, met een zeer hoog percentage,” zei Prada in een videoverklaring, vergezeld door militaire leiders.

Hoewel het aantal gedode militairen in januari, drie, gelijk was aan het aantal doden in januari 2022, daalde het aantal gewonde militairen van 40 naar negen, zei Prada.

Het aantal moorden in provincies die zwaar door het conflict zijn getroffen en waar een of meer van de aan het staakt-het-vuren deelnemende groepen actief zijn, daalde met 68%, zei hij, zonder absolute cijfers te geven.

Departement Choco in de Stille Oceaan kende een daling van 68%, op de voet gevolgd door Arauca, aan de Venezolaanse grens, waar het aantal moorden met 66% daalde. In Cordoba daalde het aantal moorden met 52% en in Magdalena met 37%, aldus Prada.

De cijfers “tonen een zeer hoog gemiddeld percentage geredde levens als gevolg van de bilaterale wapenstilstanden”, aldus Prada, die eraan toevoegde dat het aantal massamoorden met 50% was gedaald.

Prada gaf geen cijfers over leden van illegale gewapende groepen die deze maand zijn gedood, maar de marine van het land zei eerder maandag dat ten minste negen rebellen van het ELN zijn omgekomen bij gevechten afgelopen weekend in de buurt van Buenaventura.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co