Gijzelaars FARC vrijgelaten

De linkse terreurbeweging FARC in Colombia heeft een generaal en twee andere gijzelaars vrijgelaten. Dat heeft de Colombiaanse president Santos via Twitter bekendgemaakt. De drie verkeren volgens de president in goede gezondheid.

De FARC kondigde de vrijlating van de gijzelaars gisteren aan. Vorige week was er al een akkoord tussen de regering en de FARC, maar de beweging zag ervan af omdat er te veel militairen actief waren in het gebied waar de generaal werd vastgehouden.

Generaal Rubén Alzate, een korporaal en een advocaat werden op 16 november in het noorden van Colombia ontvoerd toen ze per schip onderweg waren om te spreken met de lokale bevolking. Leden van de FARC wachtten hen bij de oever op en namen hen mee.

Vredesonderhandelingen opgeschort
President Santos besloot daarop de vredesonderhandelingen met de rebellenbeweging te staken. Hij eiste dat de ontvoerders de drie gijzelaars onmiddellijk vrij zouden laten. De vredesonderhandelingen lopen al twee jaar en moeten een einde maken aan meer dan vijftig jaar conflict.

Alzate is de hoogste militair die ooit door de FARC is gegijzeld. De beweging had bij het begin van de vredesbesprekingen beloofd geen mensen meer te ontvoeren. Volgens de rebellen ging die afspraak alleen over burgers, en niet over militairen.