Gouden masker uit Colombia teruggevonden door grootschalig onderzoek van Interpol

De internationale politieorganisatie Interpol meldt dat bij een internationaal onderzoek naar illegale kunsthandel ruim negentienduizend gestolen museumstukken en archeologische voorwerpen zijn teruggevonden, waaronder een gouden masker uit Colombia.

Interpol heeft in een enorm wereldwijd onderzoek 101 verdachten gearresteerd en zeldzame cultuurschatten teruggevonden. Twee grote internationale politieoperaties gericht op de handel in gestolen kunstwerken en archeologische voorwerpen hebben geleid tot de arrestatie van 101 mensen en het terughalen van meer dan 19.000 voorwerpen, waaronder een precolumbiaans gouden masker uit Tumaco.

Tijdens deze operatie, genaamd Athena II, werd onder meer samengewerkt met de Italiaanse, Colombiaanse en Spaanse politie en de Werelddouaneorganisatie (WDO). De operatie werd in de herfst van 2019 uitgevoerd, waarbij meer dan driehonderd officiële onderzoeken zijn geopend. Om operationele redenen konden de resultaten nu pas bekendgemaakt worden.

Hoogtepunten betroffen de vondst van zeldzame precolumbiaanse objecten, waaronder een gouden masker uit Tumaco, op de luchthaven Barajas in Madrid. Nog eens 242 precolumbiaanse objecten werden tijdens een huiszoeking in Spanje aangetroffen.

“Het gouden masker uit Tumaco is van grote artistieke en culturele waarde, die in Spanje zou worden verkocht voor 200.000 euro”, zei Interpol in een verklaring.

In Spanje werden drie smokkelaars gearresteerd, terwijl de Colombiaanse politie in Bogotá een reeks zoekacties uitvoerde, die resulteerden in de inbeslagname van nog eens 242 precolumbiaanse voorwerpen. “Allemaal illegaal verworven door plunderingen uit de regio’s Nariño, Cauca, Tairona en Tumaco, uit het precolumbiaanse tijdperk en van onberekenbare waarde”, aldus Interpol.

Bron :
Fotos:Interpol