Grootste zonnepark van Colombia geopend

President Iván Duque en de minister van Mijnbouw en Energie, María Fernanda Suárez, waren vrijdag aanwezig bij de inhuldiging van het grootste zonnepanelenproject van Colombia.

Het zonnepark El Paso Solar, dat gebouwd is in het departement Cesar door Enel Green Power Colombia (EGPC), is het grootste zonnepanelenproject van Colombia. El Paso Solar Park, dat een kostenplaatje heeft van bijna 70 miljoen dollar, heeft een vermogen van 86,2 megawatt.

“We realiseren ons de droom van Colombianen om het concurrentievermogen van onze energiematrix te diversifiëren, aan te vullen en te verbeteren, met alternatieve bronnen zoals zon en wind. Vooral de Caribische kust heeft een unieke kans dankzij het potentieel in zonne- en windenergie. Die potentie zal de energietransformatie van Colombia stimuleren. Het El Paso-zonnepark zal bijdragen aan de ontwikkeling van een efficiënt, betrouwbaar en duurzaam energiesysteem, en projecten als deze vertegenwoordigen nieuwe kansen voor werkgelegenheid, investeringen en ontwikkeling voor het land en de regio’s,” zei de minister van Mijnbouw en Energie, María Fernanda Suárez.

De minister voegde er aan toe dat de windsnelheid in La Guajira verdubbelt ten opzichte van het wereldgemiddelde en dat de regio ook een van de hoogste lichtsterkten heeft. “Het potentieel van wind- en zonne-energiebronnen in deze regio kan groter zijn dan het waterpotentieel op nationaal niveau,” zei María Fernanda Suárez.

Antonio Scala, manager van Enel Green Power in Zuid-Amerika, zei van zijn kant: “Dit land is een ideale markt voor groene energieprojecten omdat het een sterke wind en een hoog niveau van zonnestraling heeft, naast de reeds geavanceerde hydro-elektrische sector. Door het bouwen van El Paso Solar Park en het werken aan een gediversifieerde portefeuille van hernieuwbare projecten in heel Colombia, versterken we onze toewijding aan de energietransitie en duurzame ontwikkeling van het land.”

Het zonnepark beslaat een oppervlakte van bijna 210 hectare en bestaat uit bijna 250.000 zonnepanelen, die zo geïnstalleerd zijn, dat ze de zon volgen en zo de energieproductie maximaliseren. El Paso kan ongeveer 176 GWh per jaar produceren, een voorziening in de jaarlijkse energiebehoefte van ongeveer 102.000 Colombiaanse huishoudens, bijna 400.000 mensen (vergelijkbaar met een stad als Valledupar). Daarnaast bespaart het project een jaarlijkse uitstoot van ongeveer 100.000 ton CO2.

Bron :
Foto:portafolio