Guerrillabeweging ELN bereid om bij vredesbesprekingen aan te sluiten

Colombia’s tweede grootste guerrillabeweging heeft woensdag aangekondigd bereid zijn te zoeken naar een vredesakkoord met de regering en een wapenstilstand te overwegen.

In een video-verklaring, zei  de leider van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) Nicolás Rodríguez, dat het tijd was voor de 50-jarige guerrillabeweging om te zoeken naar een vredesakkoord.

“De regering heeft gezegd dat het bereid is om een einde te maken aan het conflict”, zegt hij in de video die op de website staat van ELN. “We zullen het dialoog bijwonen om de wil van de regering en de Colombiaanse staat te onderzoeken. Als we concluderen dat wapens niet langer nodig zijn, zouden we kunnen overwegen te stoppen”.

De Colombiaanse regering is in Cuba al twee jaar in gesprek met de grootste guerrillabeweging, de FARC en er waren al verwachtingen dat het  ELN zou toetreden tot deze gesprekken. Op 20 december kondigde het FARC een eenzijdig wapenstilstand aan voor een onbepaalde tijd.

Het is nog onduidelijk wanneer en waar de gesprekken met het ELN zou kunnen plaatsvinden, maar zowel Ecuador als Uruguay hebben gezegd dat ze bereid zijn om de onderhandelingen te organiseren.

ELN begon in de jaren zestig met een marxistische inslag, maar is in toenemende mate overgegaan tot ontvoeringen, afpersing en drugshandel. De schatting is dat 2000 strijders het ELN ondersteunen.