De marxistische rebellengroepering ELN zegt dat hun leden vorige week een inheemse leider in het noorden van het land hebben gedood.
De dood van de inheemse leider kwam minder dan een maand nadat de rebellen van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) een staakt-het-vuren hebben afgekondigd als onderdeel van de vredesbesprekingen. ELN zei dat de moord niet was bevolen, maar uit “zelfverdediging” was.
De rebellen zeiden dat zij de leider Isarama houden aangehouden “om hem te ondervragen” over zijn vermeende banden met militaire inlichtingendiensten. Terwijl hij naar een verhoorplaats werd gebracht, pakte Isarama een van de guerrillastrijders aan, zo beweerde ELN, “dat uiteindelijk tot een tragische uitkomst heeft geleid”.
De leiding van ELN heeft gezegd dat zij geen opdracht of toestemming hebben gegeven voor de moord op Isarama.
ELN heeft ook gezegd dat zij zich blijven inzetten voor het staakt-het-vuren dat op 1 oktober in werking is getreden.
Juan Camilo Restrepo, hoofdonderhandelaar van de regering van de vredesbesprekingen met het ELN, noemde de moord “betreurenswaardig”.
Restrepo schreef op Twitter dat het aan de controleurs van het staakt-het-vuren zou moeten zijn om een standpunt in te nemen over deze kwestie, evenals de rechterlijke macht, aangezien de moord “een vreselijke misdaad” was.
Vrijdag zei de Colombiaanse president Juan Manuel Santos, dat als zou worden aangetoond dat de ELN achter de dood zit, dit een schending van het staakt-het-vuren zou betekenen. De fractie heeft zondag haar verklaring vrijgegeven, waarin zij verklaarde dat ELN er verantwoordelijk voor was.
Inheemse groepen uit de provincie Chocó in het noorden hadden van meet af aan gezegd dat de rebellengroepering verantwoordelijk was voor de moord op Isarama. Ze zeiden dat vijf gewapende mannen in ELN-uniformen de heer Isarama wegvoerden en dat ze twee uur later schoten hoorden. Ze zeiden ook dat de rebellengroep mijnen bleef leggen in hun gebieden en hun gemeenschappen bedreigden.
In februari zijn de vredesonderhandelingen tussen de ELN en de regering van start gegaan. Het bilaterale staakt-het-vuren werd tot nu toe gezien als het grootste resultaat van de onderhandelingen.