Guerrillabeweging ELN is bereid wapenstilstand te verlengen

Guerrillabeweging het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) is bereid het staakt-het-vuren te verlengen mits de vredesbesprekingen met de regering van Colombia voldoende vooruitgang boeken.

De linkse rebellen van ELN zeiden zondag op Twitter in een open brief aan de Verenigde Naties dat zij bereid zijn de wapenstilstand die volgende maand afloopt te willen verlengen.

De regering van Colombia en ELN onderhandelen sinds 7 februari over vrede in de hoofdstad van Ecuador. Beide partijen willen na meer dan vijftig jaar oorlog toewerken naar een vredesakkoord. Ze bereikten op 4 september een akkoord over een tijdelijk staakt-het-vuren. Op 1 oktober ging de allereerste wapenstilstand van start en eindigt op 9 januari. De Verenigde Naties en de katholieke kerk houden toezicht op het staakt-het-vuren. De Verenigde Naties heeft waarnemers verspreid over 33 gemeenten om te controleren of de twee partijen zich aan de protocollen houden.

“Wij zijn bereid in te stemmen met een nieuwe wapenstilstand als we gezamenlijk aan de onderhandelingstafel de voortgang, het vertrouwen en de resultaten van de huidige wapenstilstand hebben geëvalueerd”, staat in de brief.