‘Guerrillagroepering ELN dicht bij formele vredesbesprekingen’

Rafael Correa, president van Ecuador, bevestigde vrijdag dat er zes vergaderingen tussen de Colombiaanse regering en de ELN-guerrilla’s hebben plaatsgevonden in zijn land.

Correa zei tijdens een interview met de lokale media: “De vredesprocessen die plaatsvinden in Colombia is het beste nieuws voor het land in de afgelopen jaren”.

“Ik kan bevestigen dat er op dit moment ongeveer drie procent overblijft om te bespreken voordat de vredesonderhandelingen kunnen beginnen. Ik blijf mijn optimisme herbevestigen en ik hoop dat ELN en de Colombiaanse regering in de komende dagen goed nieuws hebben voor de Colombiaanse samenleving”, voegde de president van Ecuador er aan toe.

Het interview vond plaats in de provincie Carchi dat grenst aan Zuid-Colombia en een grote doorstroming van Colombiaanse vluchtelingen ondervindt.

Het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) werd opgericht in 1964 en is de tweede Colombiaanse guerrillagroep. Volgens officiële cijfers bestaat de groep uit 2.500 strijders.

De grootste guerrillabeweging is de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), met 8000 leden en is in een vredesbespreking met de Colombiaanse regering in Havana sinds november 2012.

FARC en Colombia zijn vorige maand ingestemd met een vredesakkoord dat op 23 maart 2016 zal worden ondertekend.

Het is algemeen bekend dat de verkennende gesprekken tussen de leden van de marxistische ELN en de Colombiaanse regering in Ecuador zijn uitgevoerd sinds begin vorig jaar en dat president Juan Manuel Santos scherp is geweest om dit tegelijkertijd te doen, terwijl hij aan het vredesakkoord werkt met de FARC.

“We moeten hen motiveren”, zei Correa. “Het kan niet zo zijn dat het ELN de laatste guerrilla-groep in Amerika blijft, dat vecht tegen de wil en het verlangen naar vrede van een land. Zoals ik vaak heb gezegd: hopelijk zullen ze niet deze vredestrein missen, “zei hij.

De Colombiaanse Minister van Defensie, Luis Carlos Villegas, heeft al een antwoord gegeven op de mogelijke vredesbesprekingen tussen het ELN en de Colombiaanse regering. Hij vindt dat eerst de gouverneur van Norte de Santander, Ramon Cabrales, die op 3 september is ontvoerd, vrijgelaten moet worden voordat men in gesprek kan gaan.