Gustavo Bell nieuwe hoofdonderhandelaar regering in vredesgesprekken met ELN

President Juan Manuel Santos benoemde dinsdag Gustavo Bell als nieuwe hoofdonderhandelaar van de Colombiaanse regering voor de vredesonderhandelingen met de guerrillabeweging ELN.

De president zei dat de regering zal werken aan de verlenging van een tijdelijk staakt-het-vuren met de opstandelingengroep.

Bell, die van 1998 tot 2002 vicepresident was onder president Andres Pastrana en momenteel ambassadeur is van Cuba, vervangt Juan Camilo Restrepo, die de gesprekken met het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) leidde sinds het begin ervan in februari.

Santos zei in een televisietoespraak dat de overheid hoopt om de huidige wapenstilstand te verlengen dat in oktober begon en eindigt op 9 januari.

“Met het ELN hebben we voor het eerst een stopzetting van de vijandelijkheden bereikt die weliswaar niet perfect is, maar wel positief was. We zullen er aan werken om het te verbeteren en het staakt-het-vuren in januari te verlengen”, zei Santos.

Het ELN zei zondag dat zij bereid is het staakt-het-vuren voort te zetten als er voldoende vooruitgang wordt geboekt in de vredesbesprekingen. De guerrillagroep zei ook dat zij de bereidheid van de regering zou beoordelen om mogelijke obstakels te voorkomen.