Gustavo Petro en Nicolas Maduro bespreken handel en mensenrechten

De presidenten van Colombia en Venezuela hebben dinsdag in de Venezolaanse hoofdstad Caracas hun eerste bilaterale ontmoeting gehouden, waarbij zij onder meer spraken over handel, mensenrechten en de bescherming van het Amazonewoud.

De gespannen relatie tussen de buurlanden is verbeterd sinds de Colombiaanse president Gustavo Petro – de eerste linkse leider van het land – in augustus aantrad met de belofte de handel met Venezuela volledig te hervatten.

De landen hebben eind september een belangrijke grensovergang heropend voor vrachtvervoer en hebben elk ambassadeurs benoemd.

“Het was een vruchtbare eerste ontmoeting, echt veelbelovend, met goede resultaten,” zei de Venezolaanse president Nicolas Maduro in een gezamenlijke verklaring.

De twee leiders bespraken economische en handelsbetrekkingen, zei Maduro, waaronder het versterken van de samenwerking rond Monomeros, een in Colombia gevestigde kunstmestproducent die eigendom is van Pequiven, zelf een onderdeel van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA.

Zij bespraken ook de terugkeer van Venezuela tot het handelsblok van de Andesgemeenschap (CAN), dat Colombia, Peru, Ecuador en Bolivia omvat.

De terugkeer van Venezuela tot de CAN zou “goed nieuws zijn voor Zuid-Amerika”, zei Maduro.

De Colombiaanse leider drong er ook bij Venezuela op aan zich opnieuw aan te sluiten bij het inter-Amerikaanse mensenrechtensysteem.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch riep Colombia onlangs op om zijn herstelde diplomatieke betrekkingen met Venezuela te gebruiken om de mensenrechtenschendingen aldaar te helpen beteugelen.

“Wij hebben de Bolivariaanse Republiek Venezuela gevraagd dat systeem te versterken”, aldus Petro.

Venezuela staat garant bij de besprekingen van Colombia met de rebellen van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), die in november worden hervat.

Caracas verbrak in 2019 de betrekkingen met Bogota nadat Venezolaanse oppositieactivisten hadden geprobeerd hulpvrachtwagens uit Colombia te sturen. De regering van Maduro zei dat dit een dekmantel was voor een couppoging.

Vorige regeringen in Bogota hebben Maduro beschuldigd van het herbergen van Colombiaanse rebellengroepen en criminelen, beschuldigingen die hij heeft ontkend.

Bron :
Foto:radionacional.co