Gustavo Petro uit kritiek op antidrugsbeleid V.S.

De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft vrijdag op het vijfde Vredesforum van Parijs gezegd dat veranderingen in het antidrugsbeleid van de wereld nodig zijn om vrede te brengen in zijn land.

Petro betoogde dat als de Verenigde Staten hun antidrugsbeleid zouden veranderen “op basis van preventie van volksgezondheid en niet op basis van criminalisering, Colombia binnen enkele maanden bijna in vrede zou kunnen komen” en vroeg de Amerikaanse president Joseph Biden om een “vredesstrijder” te worden.

De Colombiaanse leider benadrukte dat de Verenigde Staten “een bepalende rol hebben omdat zij, afhankelijk van hun drugsbeleid, geweld of vrede brengen in Zuid-Amerika” en onderstreepte dat het repressieve beleid dat sinds de tijd van president Richard Nixon 50 jaar geleden in praktijk werd gebracht, een miljoen Latijns-Amerikanen het leven heeft gekost.

Petro beweerde ook dat Latijns-Amerikaanse landen veel gewelddadiger zijn dan Europese landen, omdat de criminele structuren die het Amerikaanse continent momenteel teisteren gevaarlijker zijn dan die van Pablo Escobar, het voormalige hoofd van het Medellin kartel.

Bron :
Foto:ParisPeaceForum