Handel tussen Colombia en Venezuela kan dit jaar 1 miljard dollar bereiken

De handel tussen Colombia en Venezuela kan dit jaar oplopen tot 800 miljoen tot 1 miljard dollar, zei de Colombiaanse minister van Handel German Umana woensdag in Caracas.

De handel tussen de buurlanden is sinds eind vorig jaar geleidelijk toegenomen na de heropening van de grens nadat de Colombiaanse president Gustavo Petro stappen ondernam om de betrekkingen met de regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro te vernieuwen.

“Dit jaar schatten we de handel tussen 800 miljoen en 1 miljard dollar en in 2024 zullen we op niet minder dan 1,8 miljard dollar zitten,” vertelde Umana aan journalisten tijdens een zakenconferentie.

In 2006 en 2007 was de handel tussen de twee landen ongeveer 6 miljard dollar waard. De handel daalde door politieke spanningen tussen Bogota en Caracas, terwijl ook Venezuela in een economische crisis belandde.

De totale handel tussen Colombia en Venezuela van januari tot juli 2023 bedroeg ongeveer 441 miljoen dollar, een groei van iets meer dan 15% ten opzichte van het jaar daarvoor, volgens gegevens van de Colombiaanse Nationale Vereniging voor Buitenlandse Handel.

Colombiaanse bedrijven zijn geïnteresseerd in het opbouwen van strategische allianties in bepaalde sectoren in Venezuela, waaronder staal, toerisme en bouw, zei de minister.

“Het idee is niet om bedrijven te kopen, maar om strategische allianties aan te gaan,” zei Umana.

Na de inauguratie van Petro begonnen de diplomatieke en handelsbetrekkingen in september 2022 weer te normaliseren. De campagne van de Colombiaanse president omvatte beloften om de betrekkingen met de regering van Maduro te herstellen.

Caracas verbrak de betrekkingen met Bogota in 2019 nadat Venezolaanse oppositieactivisten hulpvrachtwagens probeerden te sturen vanuit Colombia. De regering van Maduro zei dat dit een dekmantel was voor een couppoging.

Vorige regeringen in Bogota hebben Maduro ervan beschuldigd Colombiaanse rebellengroepen en criminelen onderdak te bieden, beschuldigingen die hij heeft ontkend.

Bron :
Foto:ersionfinal.com.ve