‘Helikoptercrash was geen aanslag’

De helikoptercrash in Colombia waarbij 16 politieagenten om het leven kwamen was de oorzaak van een noodlottig ongeval, waarbij de helikopter de zijkant van een berg insloeg. Volgens het forensisch instituut was er geen sprake van een aanslag.

“Het instituut bevestigt vanuit het wetenschappelijk onderzoek, dat de oorzaak van de dood van de politieagenten uitsluitend was te wijten aan een crash tegen een hard oppervlak,” aldus de directeur van het instituut, Carlos Eduardo Valdes.

Valdes voegde eraan toe, dat het wetenschappelijk is uitgesloten dat de lichamen enige sporen bevatten van een explosie of schotwonden”.

De Black Hawk helikopter, met 18 leden van een speciaal commando aan boord, stortte neer op 4 augustus in de bergen in Uraba, een regio in de noordwestelijke provincie van Antioquia.
Bij het ongeval kwamen 16 politieagenten om het leven, terwijl twee anderen ernstig letsel opliepen.

De bevindingen van het instituut bevestigen de verklaring van de regering, die door de leden van de oppositie in twijfel werden genomen. De voormalige president Alvaro Uribe, beweerde dat de helikopter werd neergeschoten door illegale gewapende groepen en geen ongeval was.

Valdes zei ook dat het instituut wonden in de lichamen heeft gevonden veroorzaakt door kogels, maar dat de kogels zelf ongemarkeerd waren, wat betekent dat ze nooit geschoten zijn door de loop van een vuurwapen, maar deel uit maakten van de munitie van de politie dat explodeerde in de crash en de daaropvolgende brand.